ПРИОРИТЕТ ЕЛЕНА ГРУПЕ:Спречити стечај у Вектра Боки

В.В.

19. 04. 2024. у 13:36

Херцегновско привредно друштво Елена Група које је однедавно власник 33,3 одсто акција Вектра Боке,затражиће на ванредној Скупштини акционара смену одбора директора овог предузећа, како би зауставили увођење стечаја и решили проблем дуговања према радницима.

ПРИОРИТЕТ ЕЛЕНА ГРУПЕ:Спречити стечај у Вектра Боки

Фото: РТ ХН

У Привредном суду тражиће одгађање рочишта за увођење стечаја, које је заказано за 29. април, због 1,1 милион евра дуга према Пореској управи. Укупна дуговања Вектра Боке су око 50 милиона евра и приоритет су како би се избегло увођење стечаја, саопштио је власник Елена групе Данило Матијашевић.

Фото: РТ ХН

Данило Матијашевић

– Прва обавеза била би да се промени одбор директора и измире обавезе према радницима. Друге обавезе су према држави 4,5 милиона и Општини 2,5 милиона евра Нама је веома битно да уђемо у одбор директора, да можемо да извршимо уплату милион и 100 хиљада евра  Вектра не би ушла у стечај – објаснио је Матијашевић.

Вукашин Шимрак, пуномоћник породице Ацовић, којој Вектра Бока дугује око 3,8 милиона евра, информише да је Привредни суд сагласан са ванредном скупштином акционара, међутим њу мора сазвати актуелни одбор директора, а ту према његовим речима очигледно долази ту до опструкција.

-Кључно је шта ће се догодити 29. априла, на рочишту око отварања стечаја. Уколико стечај не би био отворен, до ванредне скупштине мора доћи. Уколико би стечај био покренут, Херцег Нови би био највећи губитник – објаснио је Шимрак.

Износ од 550 хиљада евра, 16 бивших радника потражује од Вектра Боке за 30 неисплаћених личних доходака.

Матијашевић је представио и део документације коју су доставили извршитељи.

– Одбор директора који је био у Вектра Боки, блокирао је рачун због њихових плата на износ од 600 хиљада евра. Да ли је то регуларно, видјећемо. Међутим, ту има и спорних фактура и извршења на која се они нису жалили, али не знамо из ког разлога. За неке адвокате фактуре су износиле и по 100 хиљада евра – рекао је Матијашевић.

Од 50 милиона дуговања компаније, спорно је 28 милиона евра кредитног задужења у ЦКБ банци, објаснио је Матијашевић.

– Неко је у ЦКБ банци потписао износ солидарног дужника Вектра Боке са њеном имовином у износу од 28 милиона, значи са неким другим лицима, повезаним са фирмом. То неће моћи да се реализује, јер је то требала да одобри скупштина акционара, а они су то потписали без заказивања скупштине. То су кривична дела – истакао је Матијашевић.

Та одлука је апсолутно незаконита,сматра адвокат Шимрак, и донесена је на штету мањинских акционара и свих осталих.

Војин Миљанић и Маја Пајевић који су присуствовали конференцији за новинаре, оценили су да су им настојања Елена групе дала наду да се прича о неуспелој приватизацији некадашње ХТП Бока може затворити на добар начин који подразумева да и права и захтеви радника буду испоштовани.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је на 50. годишњицу поделе Кипра да ће наставити са подршком за поновно уједињење последње подељене државе чланице ЕУ, у складу са релевантним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација.

20. 07. 2024. у 19:04

Коментари (0)

ГОТОВО ЈЕ! Алекса Аврамовић напустио Партизан, позната и наредна дестинација