ХЕРЦЕГНОВСКА ЕЛЕНА ГРУПА КУПИЛА АКЦИЈЕ ВЕКТРА БОКЕ: Хоће ли то помоћи да се избегне стечај?

В.В.

11. 04. 2024. у 09:14

Након што је на берзи купило 33,3 одсто акцијског капитала Вектра Боке херцегновско привредно друштво Елена група,упутило је захтев Привредном суду за хитан сазив Скупштине акционара на коjoj би требало размотрити обавезе друштва, околности судског поступка и именовање новог одбора директора.

ХЕРЦЕГНОВСКА ЕЛЕНА ГРУПА КУПИЛА АКЦИЈЕ ВЕКТРА БОКЕ: Хоће ли то помоћи да се избегне стечај?

ФОТО: РТ ХН

Привредно друштво Елена група у власништву Данила Матијашевића купило је 33,3 одсто акцијског капитала Вектра Боке за нешто више од 350 хиљада евра. Акције су стављене на лицитацију због неизмирених обавеза компаније Вектра инвестментс, једне од ћерки фирми компаније Вектра. Због  битне промене структуре Елена група је стечајном судији у Привредном суду Драгану Вучевићу и стечајном управнику Радојици Грби упутила захтев за хитно сазивање ванредне скупштине акционара Вектра Боке како би била изабрана нова управљачка структура, што је како су истакли прописано Законом о привредним друштвима. Матијашевић је за дневни ред предложио разматрање финансијских обавеза друштва и околности у поступку у Привредном суду, односно предлогу за увођење стечаја који је иницирала Пореска управа. Предложено је и разрешење актуелног и именовање новог сазива Одбора директора. Матијашевић наглашава и хитност поступка јер је рочиште за отварање стечаја заказано за 29. април. Инициран је и састанак са премијером, министром финансија, директором Пореске управе. Подршку је, каже Данило Матијашевић понудила и локална самоуправа, а од састанка у Влади зависе даљи кораци и на који начин избећи стечај у предузећу.

Радници који се годинама боре да остваре своја права кажу да би и њима одговарало да не дође до стечаја.

ФОТО: РТ ХН

 

То према њиховој оцени значи да би могло доћи до продаје имовине, односно хотела Игало и они би наплатили своја потраживања која износе преко два милиона евра за доприносе и око 1, 5 милиона за заостале зараде и обавезе по правоснажним пресудама.

Подржавамо иницијативу Матијашевића, каже један од бивших радника Вектра Боке, Војин Миљанић

–  За 29. април заказано је рочиште да ли да се уведе стечај или не. До тог рока треба да се уплати милион и сто хиљада евра Пореској управи, како не би дошло до увођења стечаја. Сматрамо да је направљен први корак, подржавамо тај корак и мени је лично драго што је неко из града покренуо ту акцију. Надам се да ће доћи до измирења свих обавеза према радницима и то је једнино што ми желимо, казао је Миљанић.

Према речима Матијашевића осим 33,3 одсто акцијског капитала Елена групе остатак представља стечајну масу компаније Вектра Монтенегро у стечају и њом располаже стечајни управник Радојица Грба.

Подсетићемо, рочиште за увођење стечаја у Вектра Боку које је било заказано за март ове године у  Привредном суду у Подгорици одгођено је за 29. април на захтев Вектра Боке како би добили прилику да у целости измире обавезе према Управи прихода која је пре скоро три године и покренула поступак за увођење стечаја.

Према ранијој информацији адвоката Вукашина Шимрака заступник Вектра Боке је уз захтев за одгађање рочишта доставио и уговор о зајму новца са трећим лицем како би до 29. априла уплатио износ који је покренуо предлог за стечај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

БОЉИ ЈЕ ОД ЂОКОВИЋА, НАДАЛА И ФЕДЕРЕРА Медведев запрепастио све(т), ево ко је за њега испред велике тројке