САТИМА ТУКАО ТРУДНУ ЖЕНУ И УБИО ЈЕ, А СУД УБЛАЖИО ЗЛОЧИН: Скандал у Црној Гори, Тужилаштво подноси жалбу Апелационом суду

Б. ДАБИЋ

13. 12. 2023. у 13:12

НА пресуду Вишег суда којом је Далибор Николић првостепено осуђен на 12 година затвора јер је прошле године трудну супругу Зумриту Нерду (27) сатима брутално тукао бејзбол палицом и шакама, након чега је преминула, Више државно тужилаштво жалиће се Апелационом суду Црне Горе.

САТИМА ТУКАО ТРУДНУ ЖЕНУ И УБИО ЈЕ, А СУД УБЛАЖИО ЗЛОЧИН: Скандал у Црној Гори, Тужилаштво подноси жалбу Апелационом суду

Фото: Б.Дабић

Портпаролка Вишег државног тужилаштва у Подгорици тужилац Лепа Меденица истакла је да је Виши суд изменио чињенични опис и правну квалификацију кривичног дела. Тужилаштво је захтевало максималну казну од 40 година затвора због кривичног дела тешко убиство, али Виши суд је проценио да Николић "није намеравао" да убије своју супругу.

Пресуда је наишла на револт грађана, а јуче су одржани протести испред зграде Вишег суда. Извршна директорка Центра за женска права (ЦЖП) Маја Раичевић рекла је да су револтирани одлуком Вишег суда у Подгорици, у вези са случајем Баранке Зумрите Нерде. Раичевићева је најавила масовне грађанске протесте „ако Влада Црне Горе не реформише овај трули систем, ако држава не преузме одговорност за заштиту свих жртава насиља”.

Фото: Б.Дабић

 

Јована Павловић, адвокатица Центра за женска права и пуномоћница породице оштећене, рекла је да су очекивали казну дуготрајног затвора у овом случају. У име Ромкиња и Египћанки обратила се Фана Делија, која је оценила да ова пресуда шаље поруку да су животи те популације мање вредни.

- Не заборавимо да је Зумрита приликом убиства заборављена од јавности и пет дана након њене смрти јавност је била обавештена - казала је она, уз оцену да је оваква пресуда донета само зато што је жртва из ромске заједнице.

Пресуда је објављена 11. децембра, а у међувремену Виши суд се два пута обратио јавности са образложењем одлуке. Нагласили су да је пресуда првостепена и неправоснажна.

- Суд није могао да прихвати правну квалификацију кривичног дела тешко убиство, јер у конкретом случају, по мишљењу суда, није постојао умишљај за ово кривично дело, па ни евентуални умишљај, како је стављено на терет измењеном оптужницом. Суд није могао са сигурношћу извести закључак да је овај ударац песницом задат са умишљајем да се изврши кривично дело тешко убиство, услед чега је извршио правну преквалификацију кривичног дела - саопштено је, између осталог, из Вишег суда.

Николић је у јануару прошле године сатима брутално тукао Зумриту пред троје деце, а њене повреде у обдукционом налазу су описане на четири стране. Клинички центар Црне Горе (КЦЦГ) констатовао је да је убијена жена имала бројне повреде на глави, излив крви на мозак, нагњечење лобање, преломе костију на рукама и ногама...

Након стравичног вишесатног иживљавања над невенчаном супругом у присуству деце у барском насељу Соколана, Николић је ухапшен на граничном прелазу Добраково док су се лекари борили за живот несрећне жене. Оставио је незбринуто троје малолетне деце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - Можда смо глупи, али нисмо толико

ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - "Можда смо глупи, али нисмо толико"

ДОШЛО је до великог раскола између влада САД и Европе око плана за обезбеђивање огромног кредита од 50 милијарди долара за Украјину уочи самита Г7 у Италији, пише бриселски Политико.

12. 06. 2024. у 20:30

ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ: Олујно невреме са грмљавином опустошило ове крајеве земље (ВИДЕО)

ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ: Олујно невреме са грмљавином опустошило ове крајеве земље (ВИДЕО)

СРБИЈА је данас била на удару грмљавинских процеса са пљусковима. У деловима земље забележене су и грмљавинске олује. Олује са градом погодиле су шире подручје Пожеге и Чачка.

12. 06. 2024. у 20:25

Коментари (0)

ЈОШ НИСТЕ ОДЛУЧИЛИ ГДЕ ЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ? Контики вас води у Тунис по невероватно ниским ценама