НИКШИЋУ ВРАТИТИ ИНДУСТРИЈСКИ ПРИМАТ: ПзП - Брига за екологију део будућности

В.К.

04. 06. 2023. у 16:09

ФУНКЦИОНЕРИ Покрета за промене и кандидати за посланике данас су посетили Никшић.

НИКШИЋУ ВРАТИТИ ИНДУСТРИЈСКИ ПРИМАТ: ПзП - Брига за екологију део будућности

Фото ПОКРЕТ ЗА ПРОМЈЕНЕ

Они су грађанима представили свој програм реформи, посебно нову економску политику. Оценили су из партије Небојше Медојевића да Никшић мора бити индустријски центар државе у коме ће се производити производи средњег и високог технолошког садржаја и бити конкурентни на тржишту Европске уније.

Поручили су да је врло важно да се Жељезара Никшић врати производњи и преради челика и железа. На основу студије коју су сачинили, гарантују да са улагањем од 60-70 милиона евра у довршетак модернизације Челичане, куповином нове пресе, конти лива и ваљаонице  Жељезара може производити више од 50.000 тона кованог челика и више од 50.000 тона конструкционог челика различитог профила, те да ће запошљавати више од 1500 радника и остварити приход више од 200 милиона евра.

- Даљом прерадом, мишљења су да ће број запослених расти а и укупни приход бити значајно већи. Треба наставити са уградњом соларних панела на Жељезари како би достигла ниво од 30 одсто задовољења струјом из сопствених извора што је стандард у Европској унији. Сматрамо да Институт за црну металургију и Металац Никшић морају бити саставни део Жељезаре - казао је функционер Бранко Радуловић и позвао надлежне да се противзаконита експлоатација црвених боксита хитно прекине, а преостале резерве рационално користе и прерађују у фабрици глинице која би требало да буде смештена у Жупи никшићкој, али која би морала да задовољи строге еколошке стандарде.

Он се осврнуо и на значај и улогу ЕПЦГ за економски развој земље и истакао да ЕПЦГ мора бити доминантни власник и постојећих али и нових „зелених“ извора електричне енергије, те сматра да у том циљу водоток Пиве треба максимално искористити изградњом хибридних и реверзибилних хидроелектрана Комарнице, Пиве II и Крушева и реконструкцијом Пиве I. Ветропаркови и соларна поља морају се валоризовати искључиво аукцијом или сопственим улагањем, а не никако кроз директне преговоре са појединим инвеститорима, истакао је Радуловић и нагласио да трећина Билећког језера треба напокон да буде црногорска и да постојећа еколошка реконструкција Термоелектране треба бити унапређена да би задовољила нове директиве Европске уније и била конкурентнија.

Председник Општинског одбора ПзП Никшић и кандидат за посланика, мр Владан Раичевић,  се осврнуо на еколошки аспект и значај заштите животне средине. Он је рекао да је екологија брига за будућност и да морамо да смањимо потрошњу папира, пластике и штетних материја. Треба да мислимо на наше шуме, реке и море, да очистимо наше воде, очистимо градове, уредимо наша дворишта, да од отпада направимо гориво, истакао је Раичевић.

 Чиста држава је, како кажу из Покрета за промјене, ред, дисциплина и рационално трошење.  Чиста држава је хармоничан однос појединца и природе, која нам узвраћа лепотом, истакли су, а и да се мора пазити гђе се гради и чувати простор за будуће генерације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

УБИЈЕН АНТОН ИГОШИН: Репрезентативац погинуо у Украјини