ДИЈАЛОГ КЉУЧАН ДА БИ СЕ ПРЕВАЗИШЛЕ ПРЕПРЕКЕ: Јаков Милатовић о почетку разговора са делом представника парламентарних странака

В.К.

29. 05. 2023. у 14:39

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Јаков Милатовић саопштио је после састанка са делом представника парламентарних странака да је за напредак неопходан дијалог који је кључан како би се превазишли неке препреке које су тренутно уска грла у развоју Црне Горе.

ДИЈАЛОГ КЉУЧАН ДА БИ СЕ ПРЕВАЗИШЛЕ ПРЕПРЕКЕ: Јаков Милатовић о почетку разговора са делом представника парламентарних странака

Служба за Информисање председника Црне Горе

-Затпочели смо унутрашњи дијалог са представницима изборних листа које учествују на ванредним парламентарним изборима 11. јуна. Унутрашњи дијалог је кључан како би се превазишли неке препреке, које су тренутно уска грла у развоју Црне Горе, посебно у делу које се тиче правосуђу, али и оном који се тиче друштвене кохезије, одрживог економског модела... За напредак Црне Горе важна је кохезија око кључних праваца развоја Црне Горе и то питање је много веће од парламентарне већине - казао је Милатовић новинарима након састанка у вили "Горица" у Подгорици.

Председник је оценио да је ова врста унутрашњег дијалога важна и да је потребно наставити и одржавати је у континуитету. Навео је да су се сложили да ће овакав састанак имати одмах након избора, како би у фокусу ставили горућа питања око правосуђа, европских интеграција, развоја Црне Горе.

- Посебно што нас чека изгласавање судија Уставног суда, чланова Судског савета, изборно законодавство - подсетио је Милатовић.

На питање зашто је организовао састанак пре избора и да ли излази из оквира својих надлежности, одговорио је да је ово што су почели много веће од парламентарне већине и владе.

- Ово је фокус на друштвену кохезију у Црној Гори која може доћи покретањем унутрашњег дијалога - рекао је председник, додајући да треба раздвојити кохабитацију од изласка из уставних овлашћења. - Кохабитација је добра јер доноси додатну вредност и унапређује демократски развој.

О томе да ли ће позвати Владу на прекид функционерске кампање, поручио је да је добро што се кампања одвија у амбијенту никад мањих тензија, али је апеловао на све да покажу добру праксу.

- Позивам да се сви у домену својих законских овлашћења понашају у сусрет изборима, да добрим примерима и праксом покажу приврженост демократском процесу и да не користе државне ресурсе у контексу парламентарних избора - упозорио је и нагласио да је равноправан однос према свима желео да покаже тиме што је позвао на састанак све листе.

Милатовић није желео да коментарише недолазак представника три листе.

-То је њихово демократско право, грађани могу о томе најбоље да суде, ја свима њима желим срећу на изборима - поручио је Милатовић.

Састанку са Милатовићем нису присуствовали носилац изборне листе коалиције “За будућност Црне Горе” и лидер ДНП Милан Кнежевић, вође листа СДП Никола Ђурашковић и Народног покрета “Правда за све” Владимир Лепосавић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

22 ГОДИНЕ БРАКА Глумица први пут после развода: Одлучила сам да будем добро!