КОСОВO ИСПИТ ЗА САРАДЊУ: Милатовић не мења већ познати и устаљени спољнополитички курс, ДФ очекује блаже тонове

В.К.

08. 04. 2023. у 14:26

ПРВИ иступи новоизабраног председника Црне Горе Јакова Милатовића не доводе у питање промену већ познатог и устаљеног спољнополитичког курса који је зацртао бивши шеф државе Мило Ђукановић, посебно када је реч о лажној држави Косову.

КОСОВO ИСПИТ ЗА САРАДЊУ: Милатовић не мења већ познати и устаљени спољнополитички курс, ДФ очекује блаже тонове

В.К.

На питање страних новинара - хоће ли Црна Гора направити корак уназад од признавања самопроглашеног Косова, Милатовић је рекао да је то ситуација која је завршена што се тиче Црне Горе.

- Није реално да се очекује отпризнавање Косова и то је ствар која је врло јасна. Косово је међународно призната земља - нагласио је наследник Мила Ђукановића, на председничком трону.

Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић поручио је Милатовићу да су за њега 2. априла на председничким изборима гласали и они за које је Косово део Србије, што би требало да уважи, а не да се понаша "као његов претходник"! Од новог председника, како каже, очекује умереније тонове у смислу да не може Србију ококривљавати за све оно што се дешава на унутрашњем и спољнополитичком плану.

УСТАВНИ СУД БЕЗ ОДЛУКЕ

УСТАВНИ суд није донео одлуку у вези иницијативе за оцену уставности указа о распуштању Скупштине коју је донео председник државе Мило Ђукановић. Судија известилац предложио је да се иницијатива парламентарне већине за оцену уставности указа одбаци јер је одлука председника државе појединачни правни акт. Судија је мишљења да акт о распуштању Скупштине није пропис и да га Уставни суд не може оцењивати. Одлука није донета јер Уставни суд тренутно има шест судија. Троје је гласало за, троје против, а било је потребно да је подржи четворо судија.

- Очекујем да дође до неких приближавања ставова и надам се да, ако ће да буде председник свих грађана Црне Горе, Јаков Милатовић мора да уважи чињеницу да ја не признајем тзв. Косово и да је мени ако не ближи Београд, а јесте ближи, није ми даљи од Брисела или од Љубљане, Загреба и Тиране. И мораће да нађе неке умереније формулације уколико очекује да имамо сарадњу у наредном периоду - поручио је Кнежевић.

Задржавање постојећег спољнополитичког курса Милатовића, поздравили су из Бошњачке странке. Функционер те партије Јасмин Ћоровић, казао је да су, иако су подржали Мила Ђукановића, пријатно изненађени ставовима Милатовића по питању чланства у НАТО и око "Косова".

- Свидео нам се став да је Косово завршена прича и да се то питање неће више покретати. Ако настави тим путем свакако може очекивати подршку Бошњачке странке. Ми Милатовића памтимо из времена апостолске владе када се не можемо похвалити резултатима које су постигли - казао је Ћоровић.

На питање хрватских новинара зашто је његова победа прослављена са српским заставама, дизањем три прста, те покличима "Ово је Србија", новоизабрани председник Црне Горе је одговорио:

- Свако види оно што жели да види. Ја сам видео достојанствену победу са црногорским и европским заставама - одговорио је Милатовић. В. КАДИЋ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (8)

НИЈЕ МОГАО ВИШЕ ДА ЋУТИ: Огласио се Новак Ђоковић због убиства Срба на Косову