МИНИСТАР ДУКАЈ У ПОСЕТИ ОПШТИНИ ХЕРЦЕГ НОВИ: Време је за децентрализацију

В.В.

23. 03. 2023. у 15:54

У ПОСЕТИ Херцег Новом боравио је министар јавне управе мр Мараш Дукај а са председником Стеваном Катићем и сарадницима разговарао о конкретним достигнућима у функционисању Општине и о могућностима унапређивања сарадње кроз активности које реализује надлежно министарство.

МИНИСТАР ДУКАЈ У ПОСЕТИ ОПШТИНИ ХЕРЦЕГ НОВИ: Време је за децентрализацију

Фото: Служба за информисање Општине ХН

Један од примарних циљева министарства је децентрализација која би за резултат имала веће ингеренције општина, рекао је Дукај и додао да су  први кораци већ предузети кроз  свеобухватну анализу локалних самоуправа, а формирана је и Радна група коју чине предсатвници локалне самоуправе, НВО сектора, академске заједнице, државних и приватних универзитета.Интересовање су за овај процес исказали  и представници ЕУ, програма СИГМА и других релевантних институација.

- У оквиру наших активности је и дигитализација, процес који је неопходан, а упоредо и сајбер безбедност. Ми ћемо у току ове године покренути конкретне сервисе који ће бити веома битни, не само за државну информациону инфраструктуру, већ и за локалне заједнице, објаснио је Дукај. 

Према његовим речима  неки од најбитнијих процеса осим децентрализације је и измена Закона о локалној самоуправи, како би општине имале већи степен аутономије у процесу одлучивања.

Херцегновски председника Катић оценио је да је састанак протекао у конструктивној атмосфери, посебно са аспекта сарадње Општине и министарства које је по устројству надлежно за све локалне самоуправе у Црној Гори. Оценио је и да иницијатива која се тиче измена бројних закона и прописа како би се дошло до децентрализације иде у добром правцу.

- Један од последњих закона који је ускратио ингеренције локалним самоуправама је Закон о планирању и уређењу простора, али и многи други закони који се тичу имовинско-правних односа, као и Закон о локалним самоуправама. Општина Херцег Нови ће врло брзо одговорити на упитник Министарства јавне управе, како ми видимо које све ствари треба децентрализовати, и да у сарадњи са свим локалним самоуправама дођемо до квалитетног решења како би самоуправе заиста могле боље функционисати и без баријера, поручио је Катић.

Он је такође оценио да већина закона које је потребно мењати потичу још од „владавине бившег режима, и зато је сада време да се крене са изменама како би поставили ствари на прави начин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

ЗАГРЕБ, део политичког Сарајева, део политичке Подгорице и Приштина желе по сваку цену да дође до промене власти у Србији, рекао је председник Србије Александар ВУчић у Хит Твиту.

28. 05. 2023. у 21:22

Коментари (0)

ХРВАТИ СЕ НАДАЈУ ПАДУ ВУЧИЋА, А ОВЕ РЕЧИ ВЛАДИКЕ СЕРГИЈА СВЕ ГОВОРЕ: Док год распињу Александра Вучића, знам да нам је добро кренуло (ВИДЕО)