НА ЦЕТИЊУ ОБЕЛЕЖЕНА НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА: Црква је бранећи свете иконе бранила икону Божју у човеку (ФОТО)

М.С.

05. 03. 2023. у 19:10

ЦРКВА је бранећи свете иконе бранила икону Божју у човеку, праву истиниту веру, прави образ човеков, право достојанство и на томе се заснива украшавање светих храмова, као и украшавање наших душа:

НА ЦЕТИЊУ ОБЕЛЕЖЕНА НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА: Црква је бранећи свете иконе бранила икону Божју у човеку (ФОТО)

Митрополија

Овако је након Свете архијерејске литургије у Цетињском манастиру поводом прве нeдеље Свете четрдесетнице – Недееље православља беседио Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, који је истакао да је православље света вера, чиста вера, слатка вера, али и вера која има своју лепоту, лепоту душе и сећања, лепоту мисли, "а ту лепоту изображавамо и на светим иконама, и не само иконама него и на фрескама и светим сасудима и у црквеној архитектури”, и као пример навео светогорске, византијске, српске храмове из доба Немањића, где видимо да су храмови иконични. 
 
- И споља и изнутра су лепо украшени и помажу сами изглед цркава и манастира, али и нашој мисли да се уздигне према Богу. Зато је православље бранило Божанску лепоту и лепоту свете вере и победило, не мачем и огњем, не силом, не ратом, него, истином правдом, трпљењем, молитвом, али и неоступним држањем истине и правде Божје, Јеванђеља Божјега. Тиме света вера увек побеђује и зато је непобедива - беседио је Митрополит Јоаникије истичући да се показало и у наше време да је Црква непобедива, као што се показало и у оним временима када је Црква била гоњена, у време Нерона и других безбожних римских царева и у време иконобораца.
- Показала се непобедивом и када је била гоњена и од комунистичких власти, понајвише у светој и великој Русији, а било је тога гоњења и овде код нас, и убијања свештеника и монаха и владика. И све је то Црква прегрмела и преживела, али је кроз то и ојачала, по речи првих хришћанских проповедника: да крв хришћанска је семе за нове хришћане. Крв мученика је семе за нове хришћане, тако се Црква обнавља. Црква се обнавља и постом и молитвом и добрим делима, нарочито светим богослужењима, као и мученичком крвљу и тога ће у историји бити увек. Докле је света и века Црква ће бити у овоме свету као квасац, као светлост, као Божји благослов, као Божје присуство, али ће и бити гоњена до скончанија света и века и победиће, зато што се Господ Исус Христос јавио као Победитељ смрти и Спаситељ рода људскога - беседио је Митрополит Јоаникије.

Митрополија

Он је након молитве  предводио литију с иконама свештенства и верног народа од Цетињског манастира до цркве на Ћипуру, а по повратку испред манастира прочитан је и Синодик православља.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Како је легендарни Бата Живојиновић добио надимак Животиња