МЕДО ПОВРЕДИО МИЛОЈКУ УГЛЕД? Спајић негира незаконитости око продаје државних обвезница, најавио тужбу

И. Д. С.

26. 02. 2023. у 13:28

Да је продаја државних обвезница са краја 2020. године, када се Црна Гора задужила готово 750 милиона евра, посао за тужилаштво, упорно заговара лидер Покрета за промјене, Небојша Медојевић. Бивши министар финасија Милојко Спајић, који је био на челу ресора финасија када је трансакција обаљена, категорично одбија оптужбе и најављује тужбу против Медојевића. За коначно утврђивање где је завршило 3,5 милиона евра, мораће да се сачека тужилаштво.

МЕДО ПОВРЕДИО МИЛОЈКУ  УГЛЕД? Спајић негира незаконитости око продаје државних обвезница, најавио тужбу

Фото гов.ме / дф

Актуелни министар финасија Александар Дамјановић на последњој седници Владе предложио је да Влада проследи тужилаштву случај у вези са продајом државних обвезница. Он каже да је Спајић направио решење у вези са трошковима емисије еврообвезница по коме је новац пренесен на рачун ЦБЦГ, те да је из врховне монетарне институције стигла потврда да јој није пренет износ од 3,75 милиона евра. 

Истовремено, за Небојшу Медојевића дилема о кривици Спајића не постоји. Како је казао, ово ће бити лак посао за главног специјалног тужиоца Владимира Нововића. 

КУПОНСКЕ ОБВЕЗНИЦЕ 

МЕДОЈЕВИЋ тврди да су обвезнице продате са фиксном каматом и да није уговаран никакав попуст за купце.  - То у таквим трансакцијама није могуће. Ове обвезнице нису биле дисконтне, већ обичне купонске обвезнице са фиксном каматом. Провизију за услуге су узеле инвестиционе банке, адвокати и фискално је то регулисано, такође, незаконито склопљеним уговором, супротно закону о јавним набавкама, у износу од 1,46 милона евра - наводи лидер ПзП-а.

Ипак, Спајић категорично одбацује оптужбе, те наводи да су све институције, како црногорске, тако и међународне већ провериле законитост емисије обвезница. 

- Да би сакрио да задужује државу по екстремно високим каматним стопама, технички министар покушава да скрене пажњу лажним оптужбама које трају већ три године, а које су провериле све институције из Црне Горе, Британије и САД, укључујући и наш СДТ. Господин Дамјановић, први банкар Прве банке, који није видео милион евра који су се 10 пута обрнули у Првој банци, сада лажну аферу око обвезнице користи као димну завесу за неуставну ко зна коју кандидатуру Ђукановића, незаконито исплаћених 500.000 евра из буџетске резерве општини Тузи...Тајминг пласирања ове квазиафере то доказује - поручио је бивши министар.  Навео је и да спорних 3,75 милиона представљају дисконт, односно износ који је приликом подизања кредита плаћен како би камата била нижа.

Спајић напомиње да је задужење било законски утемељено и то ребалансом из јуна 2020. године и пратећом Одлуком о задуживању за исту годину. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

22 ГОДИНЕ БРАКА Глумица први пут после развода: Одлучила сам да будем добро!