ПЕЋИНИ ПРЕТИ УНИШТЕЊЕ: Огорчење након вандализма у Ђаловића пећини

М. СЕКУЛОВИЋ

05. 02. 2023. у 18:18

СПЕЛЕОЛОШКИ клуб ''Паук'' из Бијелог Поља, поводом девастирања чувене Ђаловића пећине недалеко од града, чији пројекат валоризације ће државу Црну Гору коштати двадесетак милиона евра, обавестио је јавност да су Севдина и Емир Кораћа оба из Петњице, због кривичног дела уништење и оштећење заштићеног природног добра, односно збго цртања графита на десетинама хиљада година старим пећинским украсима кажњени са по 180 сати друштвено корисног рада, али, након тога постављена су бројна питања.

ПЕЋИНИ ПРЕТИ УНИШТЕЊЕ: Огорчење након вандализма у Ђаловића пећини

Foto: Д. Миловановић

- Наш клуб забрињава колико је процењена штета, како се може санирати и ко ће то све платити. Сматрамо да направљени вандализам (исписивање графита) је последица настала тако што су прави узрочници свих последица и несагледивих штета извођачи радова који нису адекватно конзервирали и обезбедили градилиште Ђаловића пећина, кажу из СК ''Паук'' и подсећају да су у септемрбу пршле године пријавили и указали на несавесно и неодговорно понашање извођача радова на пројекту Ђаловића пећина.

- Али и на угрожавање читавог биодиверзитета у Ђаловића клисури која је заштићено национално добро Црне Горе, чиме се доводи у опасност и сам  капитални туристички пројект валоризације Ђаловића пећине. То је дело које се гони по службеној дужности. Тужилаштво је формирало предмет, истражне радње се предузимају ,инспекције раде, чекају се извештаји. Знамо да је предмет веома сложен и обиман и да тражи време али времена је све мање за Ђаловића пећину која је несавесним радом извођача радова пред уништењем и доводи у питање капитални туристички пројект валоризације Ђаловића пећине. Због истражних радњи које  тужилаштво предузима нисмо у могућности износити  детаљније информације,кажу из Спелеолошког клуба ''Паук''.

Да су невладини активисти у праву, потврђено је решењем Агенције за заштиту животне средине (ЕПА). У њему се каже да су  током извођења дела радова на Ђаловића пећини, Управа за капиталне пројекте, бивша Управа јавних радова, причинили штету у животној средини у оквиру заштићеног подручја Ђаловића клисура, у општини Бијело Поље!

- Штета је причињена обављањем активности пробијања улаза у горњи и суви део пећине, а радови изведени без прибављања неопходних дозвола. То се, поред осталог, наводи у решењу као и то да је Агенција утврдила да је услед извођења друге фазе пројекта ''Туристичка валоризација пећине над Вражјим фировима (Ђаловића пећина) са уређењем дијела пећине'' и обављањем активности пробијања улаза у горњи и суви део пећине изведен без прибављања неопходних дозвола, ''оператер, Управа за капиталне пројекте Црне Горе, причинио штету у животној средини... која се манифестује кроз штету причињену заштићеним врстама животиња, у конкретном случају,  Rhinolophus ferrumequinumu заштићеној природној врсти, као и оштећење сталагмита и осталог пећинског накита у дијелу Ђаловића пећине”... Због тога је Управи је, поред осталог, наложено да до прибављања дозвола и сагласности, обустави све даље радове који се тичу улаза и унутрашњег дела пећине.

СЛЕПИ МИШЕВИ

- Оваквим исхитреним потезима несавесни извођач радова на Ђаловића пећини иде из грешке у грешку и прави кривично дело много веће него вандали уклесаним графитима, тако што овим поступком угрожава ''троглофиле''' (животиње које живе повремено у спелеолошким објектима, као на пимер слепи мишеви). Ранијим радовима су довели до поремећаја крипто климе и вероватно до потпуног уништења троглобиот (животиња које живе у подземљу). Овим путем апелујемо на све службе, тужилаштво, медије и грађане да се не дозволи даља угрожавања пројекта и девастација Ђаловића пећине, која је капитална инвестиција Владе Црне Горе у нашем граду, кажу из Спеолошког клуба ''Паук'', у коме су решени због савести и одговорности према себи, грађанима и Црној Гори да истерају правду и дасе казне кривце који су угрозили сам опстанак Ђаловића пећине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

ГЛУМЦА Душана Почека сви се сећамо из популарних серија Синише Павића у којима је глумио џангризаве умишљене болеснике. У стварности је, поред глуме, био знатно другачији, а многи се изненаде када сазнају за његова интересовања.

23. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ОАЗА У МРЧАЈЕВЦИМА: Овако изгледа Илићева кућа - двориште ће вас очарати (ФОТО)