"ЗАКОН ПРОТИВ МАФИЈЕ" ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА 10. ФЕБРУАРА: Одузимање имовине и пре доказане кривице

И. Д. С.

03. 02. 2023. у 16:22

ЗАКОН којим ће бити омогућено да држава одузме имовину стечену криминалним радњама пред посланицима ће се наћи следеће недеље, а на последњој седници Влада је утврдила и амандмане за тај акт, па се предлаже да се сумњива имовина може одузети и пре него се докаже кривица.

ЗАКОН ПРОТИВ МАФИЈЕ ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА 10. ФЕБРУАРА: Одузимање имовине и пре доказане кривице

Foto: Shutterstock/ilustracija

Премијер Дритан Абазовић подршку за “закон против мафије” очекује од свих 81 посланика, док је са друге стране, НВО сектор у више наврата позивао парламентарце да не дају подршку пре него се изврше одређене измене у предложеном решењу.

Након што је Влада на последњој седници утврдила амандмане на Предлог Закона о одузимању имовине стечене криминалном делатношћу, о том акту ће се 10. фебруара изјашњавати посланици. Присуство седници најавио је и премијер, нагласивши да очекује да закон подрже сви посланици.

Предложеним амандманима, које је Влада утврдила седмицу пред скупштинску расправу, отвара се могућност покретања поступка трајног одузимања имовинске користи у ранијој фази, након доношења наредбе о спровођењу истраге, када постоји довољан степен сумње да је имовинска корист стечена криминалном делатношћу, уместо решења којим је било предвиђено да се поступак покреће након потврђивања оптужнице.

- Имајући у виду да наредбу о спровођењу истраге доноси државни тужилац кад оцени да наводи у кривичној пријави и прилози уз кривичну пријаву указују да постоји основана сумња да је осумњичени учинио кривично дело које му се ставља на терет, доношење наредбе о спровођењу истраге је довољан основ за покретање поступка за трајно одузимање имовинске користи, будући да кривични поступак почиње доношењем наредбе о спровођењу истраге - наводе из Владе.

У дефинисању ове одредбе, како су казали, пошло се од чињенице да је наредба први акт којим се потврђује основана сумња у односу на неко лице, те да се докази углавном прикупљају у периоду којем су претходили, или одмах по њеном доношењу, при чему се степен основаности сумње у малом проценту помера до тренутка подношења оптужнице.

- На ово јасно указује пракса, јер је занемарљив проценат обустава поступка након доношења наредбе о спровођењу истраге. На овај начин ускраћују се ресурси организованом криминалу за даље вршење најтежих кривичних дела, а стварају се услови за ефикасно одузимање имовинске користи стечене тим делима – тврде у Влади.

Да је закон непримељив у пракси, те да је споран са више аспеката, месецима упозоравају невладине организације. С тога су више пута позивали Владу да га повуче, а посланике да за њега не гласају ако стиге до њих. У Центру за демократску транзицију сматрају да предложени модел Закона о одузимању имовинске користи стечене криминалном делатношћу омогућава да они који су се незаконито окористили од државе могу спокојно трошити и увећавати ту имовину, да предложени законније никаква гаранција даће се те праксе зауставити.

- Овај предлог није усклађен са правним системом и чак може да угрози постојећи систем одузимања имовинске користи стечене криминалном делатношћу. Уколико се усвоји, постоји значајна опасност да одузимање имовине стечене криминалном д елатношћу буде неспроводиво у пракси, па се уместо побољшања, елиминишу и тренутне могућности које нам нуди постојећи систем. Уместо доприноса борби против корупције и организованог криминала, овај би се закон могао претворити у своју супротност – оценили су у ЦДТ-у.

МОГУЋЕ АПСУРДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Како додају, концепт трајног одузимања имовине од лица која су само осумњичена за одређена кривична дела, али не и правоснажно осуђена, изузетно је споран са аспекта поштовања основних људских права.

- Врло су могуће правно апсурдне ситуације да се у парничном поступку утврди да је одређено лице имовину стекло криминалном делатношћу, док је и даље у току кривични поступак, или да се у парници трајно одузме имовина, а да се кривични поступак оконча ослобађајућом пресудом. Ова и друга питања стварају озбиљан ризик да се усвоји закон за који ће се касније утврдити да није у сагласности са Уставом и међународним уговорима, а временом се може отворити и питање накнаде штете – сматрају у тој НВО.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

ГЛУМЦА Душана Почека сви се сећамо из популарних серија Синише Павића у којима је глумио џангризаве умишљене болеснике. У стварности је, поред глуме, био знатно другачији, а многи се изненаде када сазнају за његова интересовања.

23. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио