"ЗАКОН ПРОТИВ МАФИЈЕ" ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА 10. ФЕБРУАРА: Одузимање имовине и пре доказане кривице

И. Д. С.

03. 02. 2023. у 16:22

ЗАКОН којим ће бити омогућено да држава одузме имовину стечену криминалним радњама пред посланицима ће се наћи следеће недеље, а на последњој седници Влада је утврдила и амандмане за тај акт, па се предлаже да се сумњива имовина може одузети и пре него се докаже кривица.

ЗАКОН ПРОТИВ МАФИЈЕ ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА 10. ФЕБРУАРА: Одузимање имовине и пре доказане кривице

Foto: Shutterstock/ilustracija

Премијер Дритан Абазовић подршку за “закон против мафије” очекује од свих 81 посланика, док је са друге стране, НВО сектор у више наврата позивао парламентарце да не дају подршку пре него се изврше одређене измене у предложеном решењу.

Након што је Влада на последњој седници утврдила амандмане на Предлог Закона о одузимању имовине стечене криминалном делатношћу, о том акту ће се 10. фебруара изјашњавати посланици. Присуство седници најавио је и премијер, нагласивши да очекује да закон подрже сви посланици.

Предложеним амандманима, које је Влада утврдила седмицу пред скупштинску расправу, отвара се могућност покретања поступка трајног одузимања имовинске користи у ранијој фази, након доношења наредбе о спровођењу истраге, када постоји довољан степен сумње да је имовинска корист стечена криминалном делатношћу, уместо решења којим је било предвиђено да се поступак покреће након потврђивања оптужнице.

- Имајући у виду да наредбу о спровођењу истраге доноси државни тужилац кад оцени да наводи у кривичној пријави и прилози уз кривичну пријаву указују да постоји основана сумња да је осумњичени учинио кривично дело које му се ставља на терет, доношење наредбе о спровођењу истраге је довољан основ за покретање поступка за трајно одузимање имовинске користи, будући да кривични поступак почиње доношењем наредбе о спровођењу истраге - наводе из Владе.

У дефинисању ове одредбе, како су казали, пошло се од чињенице да је наредба први акт којим се потврђује основана сумња у односу на неко лице, те да се докази углавном прикупљају у периоду којем су претходили, или одмах по њеном доношењу, при чему се степен основаности сумње у малом проценту помера до тренутка подношења оптужнице.

- На ово јасно указује пракса, јер је занемарљив проценат обустава поступка након доношења наредбе о спровођењу истраге. На овај начин ускраћују се ресурси организованом криминалу за даље вршење најтежих кривичних дела, а стварају се услови за ефикасно одузимање имовинске користи стечене тим делима – тврде у Влади.

Да је закон непримељив у пракси, те да је споран са више аспеката, месецима упозоравају невладине организације. С тога су више пута позивали Владу да га повуче, а посланике да за њега не гласају ако стиге до њих. У Центру за демократску транзицију сматрају да предложени модел Закона о одузимању имовинске користи стечене криминалном делатношћу омогућава да они који су се незаконито окористили од државе могу спокојно трошити и увећавати ту имовину, да предложени законније никаква гаранција даће се те праксе зауставити.

- Овај предлог није усклађен са правним системом и чак може да угрози постојећи систем одузимања имовинске користи стечене криминалном делатношћу. Уколико се усвоји, постоји значајна опасност да одузимање имовине стечене криминалном д елатношћу буде неспроводиво у пракси, па се уместо побољшања, елиминишу и тренутне могућности које нам нуди постојећи систем. Уместо доприноса борби против корупције и организованог криминала, овај би се закон могао претворити у своју супротност – оценили су у ЦДТ-у.

МОГУЋЕ АПСУРДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Како додају, концепт трајног одузимања имовине од лица која су само осумњичена за одређена кривична дела, али не и правоснажно осуђена, изузетно је споран са аспекта поштовања основних људских права.

- Врло су могуће правно апсурдне ситуације да се у парничном поступку утврди да је одређено лице имовину стекло криминалном делатношћу, док је и даље у току кривични поступак, или да се у парници трајно одузме имовина, а да се кривични поступак оконча ослобађајућом пресудом. Ова и друга питања стварају озбиљан ризик да се усвоји закон за који ће се касније утврдити да није у сагласности са Уставом и међународним уговорима, а временом се може отворити и питање накнаде штете – сматрају у тој НВО.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)