ЗБОГ КОЛАПСА ПРЕД СУД: Влада оптужује "Европу сад" за тешко стање у здравству

И. Д. С.

30. 01. 2023. у 17:05

ЗДРАВСТВО је пред колапсом, реченица која се као мантра понавља годинама.

ЗБОГ КОЛАПСА ПРЕД СУД: Влада оптужује Европу сад за тешко стање у здравству

Драгослав Шћекић, Фото гов.ме

Последњих 12 месеци главни "кривац" за такво стање, како упорно понављају из редова Владе, јесте "популистички програм Европа сад" којим су укинути доприноси за здрвавствено осигурање. Већ се најављује и иницијатива да Уставни суд, када буде одблокиран, оцени да ли је одлука да се оно укине била уставна. Ипак, да проблем није у пореској политици, већ у укорењеној корупцији, сматра аналитичар Веско Пејак.

Да је једини начин да здравствени систем опстане, неопходан је стабилан систем финансирања око којег постоји општи консензус, сматра министар здравља Драгослав Шћекић.

Веско Пејак, Фото "Фејсбук"

Алармантно стање у здравству, сматрају у Министарству финансија, последица је програма "Европа сад". Како тврде, укидањем доприноса државни биџет је оптерећен са додатних 200 милиона недостајућих средстава, што је озбиљан удар на одрживост јавног здравља.

У том ресору већ најављују могућност враћања обавезних доприноса, али напомињу да је пре доношења коначне одлуке, неопходно добити оцену Уставног суда.

Пејак, међутим, истиче да стање у здравству није изазвано укидањем плаћања доприноса, јер је тиме држава добила већу запосленост и већи прилив прихода од ПДВ-а, па самим тим и веће приходе у буџет из којег се плаћа здравство.

- Разлог слабог стања у здравству је нестручност и корупција. Једино трајно решење је да се лекарима који раде у јавном систему забрани рад код приватника - сматра Пејак.

СТРАХ

ДА би сав терет, након евентуалног враћања доприноса за здравство, пао на послодавце, страхују у њиховом удружењу.

- Одлука на који начин ће се у будућности финансирати здравство мора се донети на темељу стручног и пажљивог промишљања - не исхитрено и под притиском тежине ситуације - поручују из удружења послодаваца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је Аљбину Куртију да за његову мржњу према Александру Вучићу нема ни лека ни доктора.

21. 03. 2023. у 19:57 >> 20:31

Коментари (0)

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру