АБАЗОВИЋ И МИНИСТАР ШЋЕКИЋ У КОТОРУ: Болница Мељине далеко од гашења, конкурс је обавезан

В.В.

27. 01. 2023. у 22:31

МИНИСТАР здравља Драгослав Шћекић који је са председником Владе Дританом Абазовићем данас посетио болницу Котор објаснио је да је Влада урадила све да болницу Мељине, која је била пред гашењем, на законит начин врати у систем јавног здравства.

АБАЗОВИЋ И МИНИСТАР ШЋЕКИЋ У КОТОРУ: Болница Мељине далеко од гашења, конкурс је обавезан

Фото:РТ ХН

Конкурс је морао бити расписан јер је то једини начин да запослени из приватне здравствене установе пређу у јавни здравствени систем.

Министар Шћекић је у разговору са новинарима подсетио да су радници  ангажовани у стечају, да је у току  судски поступак а да све што се ради мора бити у оквиру закона.

-Да би било ко био део јавног здравства мора да прођу законске процедуре и да се јави на огласе. Ми не можемо урадити ништа мимо закона. То што је неко дозволио да се девастира и приватизује болница и доведе на ниво гашења није питање за нас који желимо да проблем решавамо - казао је Шћекић.

Према његовим речима тренутно је  оно што раде једини могући модел, па је  замолио грађане да тај модел прихвате.

– Ми желимо да у склопу которске Болнице дамо напоре да болница Мељине опстане, како би у будућем периоду могли да радимо у правцу да она опет буде самостална. Которска болница је помогла Влади да не дође до прекида здравствене заштите грађана Херцег Новог. Мислим да је то за похвалу, то је историјски моменат, а камоли да од тога неко прави проблем. Да ли би ми желели да буде што више запослених у будућој болници - да желели би, али то је процес и ми морамо да за то створимо предуслове, то не може преко ноћи - казао је Шћекић.

-Преко которске болнице дали смо инфузију болници Мељине како би сачували здравствену заштиту. Да смо кренули да правимо болницу морали би да чекамо законске могућности, обезбедимо нови кадар, а то није лако не на нивоу ЦГ, већ и региона. Кроз которску болницу дадатно помажемо, а мораће да помажу и друге болнице. Мораћемо да ангажујемо лекаре из Никшића, Подгорице и окружења како би могли да сачувамо ниво здравствених услуга - информисао је министар.

Без конкретног одговора остало је новинарско питање  шта је са 59 радника који ће остати без посла. Коментар министра био је да је то питање за стечајног управника.

-Ми смо ту да распишемо конкурс за оне који желе да ураде добро грађанима, да сачувају здравствену заштиту и услугу, они ће бити део здравственог система Црне Горе, рекао је Шћекић.

Коментарисао је потом и чињеницу да болница настваља са радом али не у пуном капацитету како је било речено.

-Мислим да су грађани погрешно информисани, тај облик услуга није баш на том нивоу. Ја бих молио уваженог директора Кумбуровића (директор болнице Котор прим.а.), који ће бити надлежан за тај део болнице, односно Мељина, да вам стручно каже које су то врсте услуге и на ком нивоу су до сада биле, и да ли је  баш тачно да се нешто ускраћује.

Влада је урадила оно што је обећала казао је председник Владе Дритан Абазовић.

-Грађани Херцег Новог  имаће све услуге које су имали до сада,  али на одржив начин.

Абазовић је објаснио да смо имали болницу која је била пред колапсом, а држава није имала никакве ингеренције јер је болница предмет стечаја,  СДТ-а  и правосудних органа.

-На захтев грађана Херцег Новог решили смо проблем тако  што ће болница пружати све услуге које је пружала. Нисам сигуран да је болница одржива са  11 лекара. Ми ћемо болницу да оставимо као део система јавног здравства,  подржаћемо је из свих центара Црне Горе како би услуге могле несметано да се остварају - казао је Абазовић.

И он је нагласио да је преузимање радника конкурсом неопходно, јер се запослени морају по закону пријављивати.

-Можда неће требати 60 лица да се запосли можда ће за годину требати 120 запослених. Оптимистичко размишљање је да је тамо сада 11 лекара а да ће их бити 20, да ће то значити још више медицинског и немедицинског кадра. Разумем и поштујем апел и протест али да ми нисмо ушли у овакве интервенције ствар би била решена на најгори могући начин. Грађани би остали без медицинских услуга а сви запослени би јако дуго чекали неке судске пресуде где би они утврдили да ли је крив онај што је приватизовао или неко други - објаснио је Абазовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Иванин отац познат је јавности, а пре глуме заједно са њим се бавила необичним занимањем