ХИТНО ПОНИШТИТИ КОНКУРС: Запослени у Болници Мељине протестовали јер је број сада запослених конкурсом скоро преполовљен (ФОТО)

В.В.

27. 01. 2023. у 19:17

РАДНИЦИ болнице Мељине данас су протестовали због конкурса који је расписала Болница Котор за слободна радна места

ХИТНО ПОНИШТИТИ КОНКУРС: Запослени у Болници Мељине протестовали  јер је број сада запослених конкурсом  скоро преполовљен (ФОТО)

Фото: В.В.

Наиме,  ова установи до краја месеца, након неуспеле приватизације, треба да буде укључена у систем јавног здравства као део которске болнице, а конкурсом није обухваћено 59 сада ангажованих радника. Зато запослени сложно траже да конкурс буде хитно поништен.

Протест запослених у болници Мељине почео је  у болничком кругу  а настављен испред зграде Општине. Радници су тражили хитан састанак са министром здравља Драгославом Шћекићем и премијером Дританом Абазовићем, указујући да нису примили децембарску плату, да се кадар осипа, а конкурсом је број постојећих радних места скоро преполовљен. У Општини су се састали са потпредседницима Мирком Мустуром и Милошем Коњевићем и са председником Скупштине Иваном Отовићем. На протестном скупу у кругу болнице председница Синдиката Славица Дробњак запитала је колики је апсурд да неко ко се десет година бори за установу у којој ради, сада мора да конкурише за радно место за које се борио.

– Желимо одговор због чега тим конкурсом није обухваћено 59 радника који од 1. фебруара у овој установи немају посао. Уговор који су нам понудили траје до 31. јануара - навела је Дробњак и запитала све одговорне, нарочито у Министарству здравља, зашто су објавили конкурс, а нису обавестили раднике болнице.

Такав конкурс отворио је и питање да ли се припајањем болнице Мељине болници Котор херцегновска болница привидно гаси, премда је  на бројним састанцима обећано  да ће болница бити преузета са свим оделењима и да ће радити у пуном капацитету, истакла је Дробњак. Протест радника болнице подржала је и Оливера Доклестић, бивша директорка Водовода. Она је поручила  да Херцег Нови нема право да се зове градом без болнице, а да ће се грађани у будуће лечити код травара јер граду неће остати ништа од медицинских установа.

Фото: В.В.

- Ово што се дешава  са болницом тешка је  трагедија, не само града Херцег Новог него целокупног политичког система Црне Горе - казала је Доклестић.

Проблем болнице Мељине је проблем и болнице Котор јер једно без другог не може, сматра др Саво Марић, вд директор Института Др Симо Милошевић,који је такође подржао протест.

– Херцег Нови мора имати болницу која ће морати да испоштује своје грађане и туристе који долазе. Институт Игало не може да функционише ако немамо болницу у свом граду - рекао је Марић и нагласио да се проблеми болнице Мељине и Института Игало споро решавају али се нада „да ће се дозвати памети људи који одлучују, дали су обећања и надам се да ће их испунити.“

У Општини су са радницима болнице Мељине разговарали потпредседници Општине Мирко Мустур и Милош Коњевић и председник Скупштине Иван Отовић. Коњевић је казао  да није учествовао у преговорима са Владом, али је гарантовао радницима да ће бити уз њих и  да нико неће остати без посла макар морали поново „да блокирамо Дебели бријег и кружни ток у Мељинама. Мора се наћи решење за сваког радника болнице Мељине“. Отовић је информисао да нису успели да успоставе контакт са министром Драгославом Шћекићем те да он није показао интересовање за Херцег Нови. Додао је и да нису обећавали нешто што се није могло испунити.

Фото: В.В.

- Болница Мељине је ушла у систем јавног здравства и нас је изненадило да нису преузети сви радници каква је била  прича на свим  састанцима. То смо сазнали јуче и сада морамо да предузмемо све кораке који су у нашој моћи иако немамо све информације - казао је Отовић.

Након састанка председница Синдиката Славица Дробњак казала је да су захтевали да ступе контакт са министарством здравља, финансија и Владом и да се  конкурс који је објављен по хитном поступку поништи, затим и да сви радници од 1. фебруара  добију уговоре о раду.

- Преко наших синдиката који имају централе у Подгорици реаговаћемо и тражити хитне састанке са министрима здравља и финансија и премијером. Потврдили смо представницима Општине да смо једногласни да се нико неће пријавити на конкурс и да он мора бити поништен. Поново се мора преговарати - уверена је Дробњак.

Захтеве за поништење конкурса послаће и представници Општине и централе Синдиката, казала је Дробњак и додала да су сви у Општини Херцег Нови увек  били за опстанак болнице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ЧКАЉИН ИНТЕРВЈУ ПРЕД СМРТ Ја гладујем? Ма где то има? Мучимо се... Као и сваки пензионер