ЖЕНЕ У ЦРНОЈ ГОРИ НАЈВИШЕ УМИРУ ОД РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ: Алармантно упозорење министра здравља Драгослава Шћекића

М.С.

25. 01. 2023. у 22:17

ПОЗНАТО је да је у Црној Гори рак грлића материце један од водећих узрока оболевања и умирања у женској популацији када су у питању малигне болести, што веома забрињава имајући у виду да је је реч о једној од најпревентабилнијих малигних болести.

ЖЕНЕ У ЦРНОЈ ГОРИ НАЈВИШЕ УМИРУ ОД РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ: Алармантно упозорење министра здравља Драгослава Шћекића

ИЈЗ

Ово је казао министар здравља Црне Горе Драгослав Шћекић, на састанку са директорима здраствених установа, координаторима ХПВ вакцинације и скрининг програма за рано откривање рака грлића материце, истичући да Европска недеља превенције карцинома грлића материце има за циљ подизање свести о распрострањености овог обољења и информисања јавности о значају успостављених превентивних програма у оквиру здравственог система -Скрининг програма карцинома грлића материце и Програма ХПВ вакцинације.

Према његовим речима честалост јављања и умирања од ове болести у Црној Гори више него јасно указује да се хитно морају да предузети све превентивне активности које у наредним годинама и деценијама могу да промене ову, тренутно, алармантну слику.

-Ако Светска здравствена организација наводи у својим последњим проценама из 2020 године да Црна Гора има највећу стопу оболевања и највећу добно стандардизовану стопу умирања од карцинома грлића материце у Европском региону, скоро да нам не треба ниједан други аргумент него да напорно и континуирано радимо да то променимо. Стога је тим Министарства здравља на чијем сам челу у сарадњи са тимом Института за јавно здравље Црне Горе покренуо активности да се успоставе и покрену два систематски организована превентивна програма-редовна вакцинација против ХПВ инфекција и систематски организовани скрининг програм карцинома грлића материце. Врло смо поносни што смо успелѕ да покренемо ова два превентивна програма: ХПВ вакцинацију први пут у историји нашег здравственог система, а скрининг програм да наставимо након прекида од више од две године - казао је Шћекић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

ТЕШКИ МАНИПУЛАТОРИ: Три хороскопска знака која се немилосрдно играју туђим емоцијама