НА ВИДИКУ КРАТКОРОЧНО РЕШЕЊЕ ЗА БОЛНИЦУ МЕЉИНЕ: Премијер Абазовић најавио разговор на седници Владе

В.В.

05. 12. 2022. у 22:34

ЗАБРИНУТОСТ због финансијске ситуације у Болници Мељине и ургентно тражење решења за нормално функционисање ове установе, порука је данас одржаног састанка председника Владе Црне Горе Дритана Абазовића са руководством Болнице и представницима херцегновске општине.

НА ВИДИКУ КРАТКОРОЧНО РЕШЕЊЕ ЗА БОЛНИЦУ МЕЉИНЕ: Премијер Абазовић најавио разговор на седници Владе

Foto:RTHN

На седници Владе, већ у четвртак, требало би да се разматра  како да се на законски начин финансира рад Болнице кроз нови уговор са Фондом здравства, а до коначног решења и њеног враћања у државно власништво.

Општина настоји да се прогласи јавни интерес над болницом што би омогућило склапање новог уговора са Фондом здравства а то би значило сигурније финансирање. У име општине састанку су присуствовали председници Херцег Новог и СО Стеван Катић и Иван Отовић, медицинска директорица Болнице Мељине др Оливера Елез, затим одборници Зоран Лазаревић и Никола Радман као и в.д. директора Института Игало др Саво Марић.

Иван Отовић је у изјави за РТХН казао да су добили уверавања да ће Влада, већ у четвртак, донети одговарајући закључак а то ће свим државним органима олакшати да на законит начин помогну функционисање Болнице.

Упоредо са овим краткорочним решењем тражи се и дугорочно - увођење Болнице у систем јавног здравства. Да би тај корак био реализован потребно је да се окончају судски поступци, а из Вишег суда и Специјалног државног тужилаштва о томе још нема повратних информација.

- Веће Вишег суда требало би да разматра повлачење привремене мере која онемогућава спровођење стечајног поступка до краја и онемогућава држави да Болницу Мељине уведе на законит начин у систем јавног здравства. Апелујемо на Виши суд да се позабави овим предметом јер доста тога зависи од њих, односно кључна је улога Вишег суда и СДТ-а на чији захтев је уведена привремена мера - објаснио је Отовић.

Он је нагласио и да ће и у наредном периоду бити настављени институционални и ванинституционални притисци све док се не дође до коначног решења.

На састанку је разговарано и о могућности изградње нове болнице али то је дугорочно решење на које Херцег Нови не може да чека.

Премијеру Абазовићу је службено и у писаној форми предат предлог локалне управе за решење проблема у Болници у оквиру законских могућности. Дописи су послати Агенцији за заштиту конкуренције и Министарству здравља. На састанку код премијера Абазовића разговарано је и о проблемима у Институту Игало, па ће се за десетак дана он сусрести и са менаџментом ове здравствене установе. Према Абазовићевој оцени састанак је био конструктиван а и он је исказао уверење да ће у решавању проблема у Болници Мељине имати подршку и Тужилаштва и Суда.

- Проблем исплате заосталих зарада запослених у Болници смо вољни да решимо. Држава има и вољу и средства и важно је да то урадимо по закону - објаснио је Абазовић.


 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту

ЋЕРКА глумице Дубравке Мијатовић, Ива Радаковић, не експонира се јавно, а када је виде многи кажу да личи на своју мајку од које је, како изгледа, наследила лепоту.

28. 01. 2023. у 08:23

Коментари (0)

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту