"ОТВОРЕНИ БАЛКАН ДОВЕО ДО ПОЗИТИВНИХ ПРОМЕНА": Кордић - Нема разлога да се Црна Гора не прикључи иницијативи

Танјуг

30. 11. 2022. у 09:33

ОТВОРЕНИ Балкан олакшава прекогранично кретање и међусобну трговину, креира заједничко тржиште које би било атрактивније страним инвеститорима, изјавила је председница скупштинског Уставног одбора Симонида Кордић и додала да зато не види ниједан ваљан разлог да Црна Гора не приступи тој иницијативи.

ОТВОРЕНИ БАЛКАН ДОВЕО ДО ПОЗИТИВНИХ ПРОМЕНА: Кордић - Нема разлога да се Црна Гора не прикључи иницијативи

Фото: За будућност Црне Горе

Кордићева сматра да је Иницијатива Отворени Балкан довела до позитивних промена у дијалогу, а резултати су видљиви кроз већу привредну сарадњу, због чега ће економски развој бити бржи, а процедуре једноставније, што је најбитније за привреднике и грађане.

- Ми смо у процесу придруживања ЕУ 10 година, у том поступку су формални услови испуњени, многи други нису и верујем да коначни исход око којег постоји консензус у Црној Гори јесте придруживање ЕУ, но оно на шта нас ЕУ упућује јесте регионална сарадња. Европска унија кроз берлински процес који је у неким деловима сличан Отвореном Балкану управо инсистира на реализацији тесних веза унутар нашег региона који ће на крају олакшати наше свеукупно функционисање у ЕУ - рекла је Кордићева за подгоричку Адриа тв.

Истакла је да је Отворени Балкан једно велико заједничко тржиште које ће побољшати економски развој регије, економско и политичко умрежавање регије и изградњу стабилних односа. Подразумева и повећање квалитета производа, особља и услуга, као и припрему домаћих тржишта за улазак у ЕУ.

- Можда би неко волео, можда бих ја волела да ми је комшија Данска, Француска, Луксембург, али ми смо ту где смо. То није најгори комшилук, има много предности и много значајног простора који можемо да капитализујемо у економском смислу. Ми смо окружени тржиштима која су потентна и с друге стране с којима већ имамо наслеђене структуралне конекције - истакла је Кордићева.

Неразумно је, додаје, пренебрегавати оно што вам се нуди као предност због некаквог идеолошког становишта.

- Нико, па ни ми, није у ситуацији да бира где се физички налази, а у процесу придруживања ЕУ није никаква препорука, идеја или парола нећемо да сарађујемо са нашим првим комшијама. Наше прве комшије су наша велика предност, наш народ и каже да нам је ближи комшија него рођак и то је заиста истина и Отворени Балкан је један логичан, цивилизацијски и економски утемељен искорак који од нас и Европа очекује - закључила је Кордићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

БИЗАРАН СЛУЧАЈ У ХРВАТСКОЈ: Рекла ћерки да је муж ВАРА, ћерка је пријавила ПОЛИЦИЈИ