НОВАЦ ЗА ЛЕЧЕЊЕ ОД ДУВАНА И АЛКОХОЛА: Здравство у Црној Гори на климавим ногама, поново покренуто питање укинутих доприноса на осигурање

З. З.

30. 11. 2022. у 07:22

ОД почетка године, одлуком Владе Здравка Кривокапића доприноси на здравствено осигурање нису више били саставни део зараде.

НОВАЦ ЗА ЛЕЧЕЊЕ ОД ДУВАНА И АЛКОХОЛА: Здравство у Црној Гори на климавим ногама, поново покренуто питање укинутих доприноса на осигурање

Фото П. Милошевић

У међувремену бројне су биле критике на тај потез, између осталог да је тиме урушен здравствени систем. Сада се чују иницијативе да се доприноси опет врате, а то ће размотрити и скупштински одбори.

Александар Дамјановић, министар финансија, поручује да извршна власт не разматра враћање доприноса на обавезно здравствено осигурање. Каже да ће пре било какве одлуке консултовати Уставни суд и наглашава да иако се врате у финансијски систем, те доприносе плаћаће само они са зарадама вишеструко већим од просечне.

- Како год, мораће да се разговара са социјалним партнерима, који тврде да новца за здравствени систем има. Нема сумње да је одлука о укидању обавезних здравствених доприноса била лоша. Сада је дошла на наплату - буџет је - каже министар финансија - оптерећен за око 200 милиона евра, а одрживост јавног здравља под знаком питања.

Маја Вукићевић, посланица ДФ-а, најавила је да ће се о евентуалном враћању доприноса за здравство разговарати и на скупштинским одборима.

- Уколико је заиста програм Европа сад довео до тешке ситуације у јавном здравству, онда се мора тражити начин да се те финансије надоместе, али водити рачуна да се зараде грађана не смањују, већ да се пронађе други начин за финансирање здравственог система - навела је Вукићевићева.

И Владимир Добричанин, из Уједињене Црне Горе, сагласан је да треба наћи модел за финансирање, али не преко зарада запослених.

- Ми можемо део акциза који се односе на дуван, слатка пића, на алкохол, генерално све оно што штети здрављу, да тај део иде у буџет за здравство - поручио је Добричанин.

У ДПС-у кажу да су и пре укидања доприноса упозоравали да ће здравствени систем бити у незавидној ситуацији.

- Повећање зарада укидањем доприноса био је маркетиншки трик. А сада прича о поновном увођењу доприноса утицала би на смањење плата - став је опозиционог ДПС-а.

Александар Дамјановић, Фото skupstina-me

Бивши министар економског развоја, сада један од лидера Покрета Европа сад, истиче да оптужбе о угрожавању здравственог система због укидања доприноса нису утемељене.

- Повећане су зараде због укидања доприноса, али и Фонд здравства је добио буџетом за ову годину више новца, кроз буџет и ребаланс добио историјски највише новца - навео је Милатовић.

Интерпретација

У МЕЂУВРЕМЕНУ, министар здравља Драгослав Шћекић демантовао је наводе појединих медија да је најавио враћање доприноса на здравствено осигурање. То је, поручио је, погрешна интерпретација његове изјаве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ЛАЖ ВЕКА: Како је говор једног Американца пре 20 година променио будућност Блиског истока