БЕСПЛАТНО МЕРИЛИ НИВО ШЕЋЕРА И КРВНИ ПРИТИСАК: У Бару обележен Светски дан борбе против шећерне болести

Б. ДАБИЋ

14. 11. 2022. у 16:02

АКЦИЈОМ бесплатног мерења нивоа шећера у крви на дневном и тромесечном нивоу и крвног притиска, Дом здравља Бар је обележио Светски дан борбе против шећерне болести.

БЕСПЛАТНО МЕРИЛИ НИВО ШЕЋЕРА И КРВНИ ПРИТИСАК: У Бару обележен Светски дан борбе против шећерне болести

Фото: Дом здравља Бар

Током акције, медицински тим Дома здравља Бар су информисали  и  саветовали грађане  о начинима како да спрече, или  контролишу дијабетес.

Из Дома здравља Бар исказали су задовољство што је и поред лошег времена одзив грађана био задовољавајући, што показује да је брига о здрављу приоритет.

Дијабетес је једно од најчешћих хроничних незаразних оболења и представља велики јавно-здравствени проблем, а према подацима ИЈЗ више од 50.000 грађана Црне Горе болује од дијабетеса, навела је  др Ирена Савић-Јеленић спец. породичне медицине.

„Светски дан борбе против дијабетеса се обежава сваке године 14. новембра са циљем да се скрене пажња, интересовање јавности на могућност примарне превенције. Дијабетес меллитус Или шећерна болест је стање повишене количине глукозе(шећера) у крви. Настаје када тело не производи довољно хормона инсулина, Или тај инсулин није делотворан. Он се сматра „кључем“ који омогућава шећер да уђе у ћелију. Без инсулина ћелије не добијају из хране довољно глукозе која им је потребна, па се глукоза задржава у крви и настаје хипергликемија. Повишен ниво глукозе у крви доводи временом до озбиљних оштећења у раду многих органа“, каже др Савић-Јеленић и наглашава да је дијабетес меллитус је међу водећим узроцима за настанак поремећаја вида, слепила, срчаног и можданог удара, периферне васкуларне болести-дијабетесно стопало са последичном ампутацијом екстремитета, неуропатијом, имптотенцијом и др…

Дијабетес се може држати под контролом ако се правовремено открије И особа са дијабетесом примењује савете лекара.

ПРЕПОРУКЕ

„Препоруке за контролу дијабетеса су правилна, здрава и уравнотежена исхрана, повећати ниво физичке активности, регулисати телесну тежину, самоконтрола – начин активног учешћа пацијента у лечењу свог стања, едукације и редовно коришћење терапије. Релативно мале промене у стилу живота, усвајање правилног начина исхране, повећање физичке активности, одржавање нормалне телесне тежине смањује ризик за настанак дијабетеса преко 50 одсто, каже др Савић-Јеленић и поручује – „Проверите ниво шећера у крви, откријте на време дијабетес“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

Ану сви знате, а ово је СИН Бранислава Лечића из првог брака