ЦЕНЕ ПРАЗНЕ ЏЕПОВЕ: Светска банка представила економске показатеље за Црну Гору

З. З.

25. 10. 2022. у 07:32

ЕКОНОМИЈА Црне Горе ће, према прогнозама Светске банке, расти седам одсто. То је резултат повећане потрошње и опоравка туризма.

ЦЕНЕ ПРАЗНЕ ЏЕПОВЕ: Светска банка представила економске показатеље за Црну Гору

Фото: Архива Новости

Оцењују, међутим, да је уз политичку нестабилност проблем и инфлација која ће износити око 12 одсто.

Прошлогодишњи раст БДП од 13 процената настављен је и у овој години, па је економија, према речима Марка Шифбауера, вишег економисте Светске банке, учинио Црну Гору државом са највећом стопом економског раста.

- Тај раст је подстакнут потрошњом, а иза тога стоји снажна туристичка сезона. Упркос мањем броју туриста из Русије и Украјине, видимо да током кључних летњих месеци туризам је био једнако снажан скоро као и 2019. године, пре пандемије, рекао је Шифбауер, представљајући редовни економски извештај за Западни Балкан под називом "Након криза".

Указао је да су расле зараде, да се наставило са пореским реформама, да је од јануара до јуна отворено 40.000 нових радних места.

- То је импресиван број, снажно је тржиште рада, али се повећала и стопа незапослености на 39 одсто или онолико колико је била пре пандемије. Људи су забринути због раста цена.

Процене су да ће инфлација бити око 12 процената, што је веома високо. Око два одсто популације завршиће можда у зони сиромаштва, али је то ипак ниже него у другим земљама Западног Балкана, констатовао је Шифбауер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

Шта се деси организму када се одрекнемо ХЛЕБА на месец дана?