ДРЖАВИ ФАЛИ 560 МИЛИОНА: Посланици на јучерашњој седници расправљали о ребалансу буџета и новом задуживању

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

29. 09. 2022. у 06:00

ЗА функционисање државе фали 560 милиона евра, док је реалан недостатак 755 милиона, саопштио је министар финансија Александар Дамјановић током седнице Скупштине на којој се расправљало о ребалансу буџета за текућу годину, али и новом задужењу од 350 милиона.

ДРЖАВИ ФАЛИ 560 МИЛИОНА: Посланици на јучерашњој седници расправљали о ребалансу буџета и новом задуживању

Фото скупштина.ме

Само за Фонд здравства и Фонд ПИО фали око 70 милиона, а да је стање у финасијама забрињавајуће и да је ребаланс непходан, сагласни су у готово свим партијским клубовима.

Иако је Дамјановић неопходност ребаланса најавио још пре неколико месици, како је објаснио, за предлог се чекао период након туристичке сезоне како би имали бољи увид у бројке.

- Каква год буде одлука око ребалнса, гарантујем да ћемо учинити све да имамо исплату пензија, социјалних давања, зарада, иако би то била скоро немогуће ситуација ако се не изгласа предлог - казао је Дамјановић.

Само за Фонд здравства, као је казао министар, недостајућа средства износе 36,8 милиона евра. Претходни министар, како је истакао, за ту установу определио је недовољно новца, што је довело да колапса у набавци лекова. Подсетио је да новца фали и за Фонд ПИО и то 36 милиона евра, од чега чак 21 милион за исплату увећаних пензија и подршку најугроженијим пензионерима.

Да је каса празна, те забрињава раст дуга, поручио је посланик ДПС Петар Ивановић. Како је казао, актуелна и претходна влада гурале су Црну Гору у сиромаштво.

- Знали смо до чега ће довести лажна обећања - казао је Ивановић.

Министар финансија уочи седнице, Фото И. Д. С.

Да су и они на нереалне пројекције прихода бившем министру финасија Милојку Спајићу указивали пре усвајања буџета, подсетио је посланик ДФ Горан Ђуровић. Како је казао, није било реално да се каса пуни на основу закона који нису били усвојени.

- По том основу у буџету је мање 54 милиона евра. Када на то додамо да ће од пореза и доприноса на зараде бити мање 52 милиона евра долазимо до 100 милиона мање у буџету, ово је, нажалост, само једна од потреба за ребалансом буџета - казао је Ђуровић.

ПУНЕ РЕЗЕРВОАР ЗА КАМПАЊУ

ЗА посланика Демократа, Мома Копривицу, ребалансом се конципира политички буџет СНП-а и ГП УРА.

- Имамо јасне назнаке и показатеље да се буџет у добром делу покушава претворити у резервоар изборне кампање, посебно две најзаступљеније партије у 43. влади. То је понављање праксе коју је спроводио бивши режим на челу са ДПС-ом. Ова влада није трајала довољно да предложи буџет, а предлаже два ребаланса. Она нема политички капацитет да усмерава економске токове у нашој земљи - поручио је Копривица, напомињући да у његовој партији немају намеру да блокирају финансирање јавних потреба.

Протест пред почетак седнице, Фото И. Д. С.

ПРОТЕСТ ЗДРАВСТВА И ПРОСВЕТЕ

УОЧИ седнице на којој се расправљало о ребалансу буџета, испред парламента се окупило неколико десетина просветних и здравствених радника који се противе предлогу да се укине новац намењен за реконструкцију болница и школа. Они су поручили посланицима да немају право да узимају од ученика и болесника.

Наставница Оливера Лековић казала је да је посебно наљутила изјава министра финансија који је рекао да, ако се не прихвати овај предлог, неће бити новца за мајке са троје деце и друга социјална примања.

- Надам се да ће народ да осети шта нам раде годинама, да ћемо се удружити и заједно истрајати за своје достојанство - рекла је Лековићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

Фудбалска репрезентација Србије играла је против Камеруна у оквиру другог кола Светског првенства у Катару, а утакмица, која је учинила изузетно занимљивом ситуацију на табели групе Г, привукала је и приличну пажњу - у Русији.

29. 11. 2022. у 18:50

Коментари (0)

МИ, СРБИ... Драган Стојковић Пикси после меча Србија - Камерун: Претпостављам да су многи одушевљени!