ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА РЕБАЛАНС: Законодавни одбор предложио народним посланицима да усвоје нове одлуке

З. З.

27. 09. 2022. у 08:12

УОЧИ главне расправе о ребалансу буџета и предлогу одлуке о задуживању која је заказана за сутра владине предлоге разматрају скупштински одбори.

ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА РЕБАЛАНС: Законодавни одбор предложио народним посланицима да усвоје нове одлуке

Фото Влада ЦГ

Тако је Законодавни одбор констатовао да је усклађен са законом и предложио парламенту да га усвоји.

Та решења размотриће и матични Одбор за економију, финансије и буџет, а у ресору финансија се надају да ће добити подршку посланика и на ванредној седници у среду, јер како је оцењено, од усвајања тог акта зависи сервисирање свих обавеза до краја године.

- Обавеза нам је да исплатимо усклађене пензије, разлику, али и једнократну помоћ пензионерима. Осим тога, треба обезбедити новац за здравство јер су недостајућа средства за ту област 65 милиона евра. А све обавезе нису укалкулисане у постојећи буџет па је ребаланс неопходан, поновљено је више пута из Министарства финансија.

Бранко Радуловић, из Покрета за промене, оценио је да се не може обичном расправом на Одбору решавати сложена ситуација у државним финансијама.

- Предлажем да се одрже две тематске седнице, на којој би се размотрило шта су радили претходни министри, од Игора Лукшића па до министра финансија Милојка Спајића. То је начин да се избегне колапс пред којим се Црна Гора налази. На првој седници размотрили би економску ситуацију и финансијску, а на другој енергетску ситуацију - поручио је професор Радуловић и поновио да је држава пред банкротством и затражио да се окупе сви око истог циља, а то је да се спаси држава од банкрота.

Предлог Радуловића није прихваћена, али му је предложено да поднесе иницијативу па да се посланици изјасне, тако да ће расправа на одборима и ванредна седница о ребалансу и предлогу задуживања од 350 милиона бити одржане сутра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛОВАЧКИ САВЕЗ ПРЕТИ ТУЖБОМ КАРЛЕУШИ: Позвали и Топалка - шта он каже на то