МИЛУ ДРУГИ КРИВИ ЗА СВЕ: Док парламентарна већина спрема његову смену, шеф државе оптужује противнике за кризу

В. КАДИЋ

27. 09. 2022. у 06:14

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе и лидер ДПС Мило Ђукановић оптужио је парламентарну већину да ових дана прави "трагикомичне покушаје" најављујући његово разрешење, тврдећи да његова позиција ничим није уздрмана.

МИЛУ ДРУГИ КРИВИ ЗА СВЕ: Док парламентарна већина спрема његову смену,  шеф државе оптужује противнике за кризу

Пред парламентарцима крајем недеље нови изазов, Фото Скупштина ЦГ

Он не одустаје од избора, оцењујући да је то једино решење да се реши политичка и институционална криза у земљи. Председница Скупштине Данијела Ђуровић за петак у 12 сати заказала је ванредну седницу парламента, на којој ће се гласати о Ђукановићевом предлогу да се скрати мандат Скупштини Црне Горе и иде на ванредне изборе, саопштено је из парламента.

- Променљивој парламентарној већини која прети да ће ме сменити указала се јединствена шанса. Непоколебљиви борци против Црне Горе имају јединствену прилику, иако то не би желели, да ураде нешто за своју државу - да хитно дају свој глас за избор судија Уставног суда и тако покажу да стварно мисле да сам прекршио Устав. Ако би им то потврдио Уставни суд, имали би отворен пут до смене председника државе. Не учине ли тако, показаће се да су само манипуланти, у истом колу ринге, ринге, раја политике њихових коалиционих сабораца - поручио је Ђукановић политичким опонентима.

Претходно је председник државе одлучио да не додели мандат за састав нове Владе лидеру Демоса Миодрагу Лекићу на предлог Демократског фронта, Демократа и Грађанског покрета УРА. Осим што је ово урадио, Ђукановић је Скупштини упутио и захтев за скраћење мандата актуелном сазиву. Уколико већина од најмање 41 посланика у парламенту која има 81 посланика, изгласа скраћење мандата, председник државе мора истог дана да распише парламентарне изборе. Уставни суд је последња правна инстанца која решава спорове у области изборног и других права. Правни стручњаци сматрају да блокада Уставног суда доводи у питање одржавање избора.

Фото: Танјуг

У међувремену је нова парламентарна већина доставила потписе 41 посланика за резрешење шефа државе и расписивање ванредних председничких избора.

А, истовремено је Мило упутио захтев шефици парламента Данијели Ђуровић да 30. септембра закаже ванредну седницу на којој би се скратио мандат парламенту, што би значило нове изборе. Председница скупштинског Уставног одбора Симонида Кордић изјавила је да Ђукановић не може својевољно, кад му се то свиђа, да распусти парламент, јер сваки такав покушај без сагласности саме скупштине значио би удар на уставни и правни поредак државе.

СМЕНА

Излаз из ове ситуације је јасан - враћање председника Црне Горе у оквире које Устав прописује и поступање у складу с правним поретком. Уколико до тога не дође, Скупштина има обавезу да испуни своје уставне обавезе и смени председника због кршења Устава, саопштила је Кордић.

КРАЈ ЗА 15 ДАНА?

МИЛАН Кнежевић, један од лидера Демократског фронта, уверен је да ће у наредних петнаест дана успети у намери да у Скупштини разреше Мила Ђукановића, што би значило расписивање ванредних парламентарних избора.

- То је једини начин да се изађе из парламентарне кризе - поручио је Кнежевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе у Первомајском; Руси заробили специјалце-падобранце ВСУ