РАТЕ КРЕДИТА 15 ОДСТО ВЕЋЕ: Раст еурибора значајно повећао рате задуженим грађанима са варијабилним стопама

З. З.

26. 09. 2022. у 08:50

РАТА кредита за клијенте чија је камата променљива могла би ускоро бити увећана 15 процената или конкретно ако је досадашња износила 250, садашња рата биће 290 евра.

РАТЕ КРЕДИТА 15 ОДСТО ВЕЋЕ: Раст еурибора значајно повећао рате задуженим грађанима са варијабилним стопама

Фото Архива

Раст варијабилних камата последица је, како је објашњено због већег еурибора.

Из монетарне власти саопштили су да су контактирали са банкама и предложили усвајање одговарајућих мера како би се заштитили клијенти чија је камата на кредит променљива.

- На иницијативу Централне банке организован је сусрет са представницима банака и договорено је да банке у што краћем времену, тачније до краја овог месеца припреме посебне програме заштите, тачније за клијенте који су уговорили кредите са варијабилном каматом. Један од модела, односно могућности заштите биће свакако прелазак са променљиве на фиксну каматну стопу - најавила је Маја Ивановић из Централне банке.

Економски аналитичар Предраг Дрецун каже да су садашња кретања на финансијском тржишту потпуно неочекивана.

- Пре неколико месеци све светске релевантне аналитичке куће су прогнозирале да ће еуроибор бити стабилан наредне четири године. Међутим, шта се десило, десио се непредвиђени догађај који аналитичари нису могли предвидети, јер нико не зна хоће ли прекосутра нека нуклеарна бомба прелетети океан и шта ће бити последице тога. Значи, немамо све инпуте, а ампуте можемо давати само на нивоу теорије - образложио је Дрецун.

Из монетарне власти је саопштено да од укупно одобрених кредита 28 одсто је са варијабилном каматом. Такође је речено да су за седам месеци ове године, банке одобриле 826,8 милиона евра нових кредита, што је 37 одсто више у односу на исти период прошле године, а чак 74 одсто више у односу на 2020. годину.

ГОТОВИНСКИ ЗАЈМОВИ

Грађани су ове године доминантно узимали готовинске, затим стамбене, али и позајмице за адаптацију станова и кућа, Осим тога, по основу рефинансирања одобрено је преко 28 милиона евра зајмова у првих седам месеци текуће године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

НИКАД ПРОВОКАТИВНИЈА: Рајковићева жена запалила мреже облинама - купаћи, а преко само мрежа (ФОТО)