ЈОШ СЕ НЕ ЗНА ЧИЈИ ЈЕ МЕТАК КОЈИМ ЈЕ УБИЈЕН ВУК УБИЦА: На Цетињу настављена истрага о масакру, полиција вештачи оружја и саслушава сведоке

С. ЂОКИЋ

16. 08. 2022. у 07:00

НИ четири дана након највећег злочина у новијој историји Црне Горе истражитељи немају прецизне податке о томе чији хитац је зауставио помахниталог убицу Вука Бориловића, али ни одговор на питање да ли је полиција могла раније реаговати.

ЈОШ СЕ НЕ ЗНА ЧИЈИ ЈЕ МЕТАК КОЈИМ ЈЕ УБИЈЕН ВУК УБИЦА: На Цетињу настављена истрага о масакру, полиција вештачи оружја и саслушава сведоке

Полиција на месту трагедије, Фото архива

У Вишем тужилаштву већ данима се саслушавају сведоци злочина, међу којима се нашао и Цетињанин Ненад Нено Калуђеровић, за ког се верује да је елиминисао Бориловића, који је усмртио десет особа пре него је убијен.

Од Калуђеровића је полиција одузела пиштољ, који ће, као и остало оружје, бити предмет вештачења. Након што вештаци буду урадили свој део посла и доставе налазе тужилаштву, биће познато и чији хитац је био погубан за Бориловића, односно да ли га је испалио неко од припадника полиције или Калуђеровић.

- Увиђајни поступак је у току, по налогу тужиоца биће спроведен велики број вештачења...

Утврдиће се ко је све био присутан на лицу места, каква је била његова улога, изузеће се материјални трагови... - казао је медијима Срђан Кораћ, начелник станице криминалистичке полиције за сузбијање крвних деликата у Центру безбедности Подгорица.

Фото архива

Одлуку Тужилаштва да Калуђеровић буде саслушан само у својству грађанина, поздравио је и министар унутрашњих послова Филип Аџић.

- Када нека особа насумично убија и угрожава велики број грађана, онај ко лиши живота то лице заиста не би требало да одговара - казао је Аџић и додао да је свима јасно колико је Калуђеровић храбар, али да његову храброст не мора нико истицати преко друштвених мрежа.

- Етикетирати човека и стављати му на терет убиство, па чак и у овим околностима, мислим да није оправдано, јер ми до данас немамо потврду ниједног очевица, нити изјашњење самог Калуђеровића да је он то урадио.

Министарство унутрашњих послова ће формирати Комисију која ће детаљно испитивати сваки корак, који је полиција предузимала у односу на трагични догађај.

- Много је дезинформација које су се појавиле у јавности, сви људи који су били на лицу места моћи ће да посведоче о томе ко је како поступао. Наши органи унутар Управе полиције и МУП испитиваће поступање припадника полиције - казао је Аџић и додао да има утисак да се у јавности неправедно избегава чињеница да је један полицајац само пуком срећом избегао смрт.

Тело једне од жртава, Фото АП

И правници сматрају да Калуђеровић не треба да буде кривично гоњен чак и уколико вештачења покажу да је он пуцао у Бориловића у тренутку када је већ био рањен.

- Треба посебно истаћи да у том метежу и тој катастрофи Калуђеровић или било ко други, па чак и полицајци, нису могли имати тачну представу о томе да ли је он рањен. Ми имамо помахниталог нападача, који не показује намеру да стане с нападом, а убио је 10 особа - каже адвокат Милош Вуксановић.

Након ове трагедије, припадници полиције су чланове породице Бориловића сместили на сигурно и поред тога што, како тврде, "нема информација које указују да би могло доћи до крвне освете".

Из полиције поручују да ће се предузети све мере и радње да та породица буде безбедна, нагласивши да они не могу бити одговорни за почињени злочин.

- Ту је направљена безбедносна процена, ми ћемо предузети све мере да та породица буде безбедна. Имали смо незапамћен злочин и сви разумемо тугу грађана Цетиња и породица жртава, али морамо бити разумни и свесни да они нису одговорни за злочин - истакао је Срђан Кораћ, шеф Станице криминалистичке полиције за сузбијање крвних деликата у Центру за безбедност Подгорице.

Фото: Принтскрин/Фејсбук

Судећи према фотографијама с друштвених мрежа, Вук Бориловић је пре крвавог пира живео мирним породичним животом. Његова супруга је на свом фејсбук-профилу, али и на заједничком налогу, објавила слике са супругом, али и са децом. Такође, забележила је и кадрове с њиховог венчања.

Чланови породице Бориловић испричали су новинарима да Вук није био проблематичан и порочан и да је очигледно "пукао" због нечег што га је притискало. Приметили су, наводно, да је у последње време био нервознији, али није правио никакве проблеме. Тврде да није био у сукобу ни са једном од жртава, а да су се подстанари Мартиновићи доселили тек пре неколико месеци и да ни са њима никада није разменио тешке речи. Ништа, тврде, није указивало на трагедију. За неколико минута, Бориловић је угасио животе Наташе Пејовић Мартиновић (35), њених синова Машана (11) и Марка (8), њиховог кума Милана Митровића (38), свог ујака Горана Ђуришића (55), трочлане породице Дрецун - Димитрија (81), Данице (74) и Рајка (56), као и сестара Александре (52) и Миле Радуновић (51).

СТАБИЛНО

ПОВРЕЂЕНИ у пуцњави на Цетињу, који се налазе на лечењу у Општој болници Данило Први, стабилног су општег здравственог стања, казао је доктор те здравствене установе Драган Сорат. Он је саопштио како је пацијент А. Д. (31) стабилног здравственог стања и да је евентуални отпуст планиран за наредну седмицу.

- Што се тиче пацијента Д. Ч. (87), и она је стабилног стања, наредних дана биће пуштена кући - казао је Сорат.

ПОДРШКА

Јавна здравствена установаДом здравља Цетиње у сарадњи са Престоницом Цетиње и Министарством здравља Црне Горе организује психолошко-психијатријску подршку породицама настрадалих у незапамћеној трагедији која је задесила Цетиње 12. августа. Подршка ће се пружати једном седмично у оквиру јединице за ментално здравље.Из Престонице Цетиње кажу да се теримини за стручну подршку заказују без упута изабраног лекара. М. С.

САХРАЊЕН НА ТАЈНОЈ ЛОКАЦИЈИ?

ПРЕМА речима неких Цетињана, Вук Бориловић је сахрањен на тајној локацији. - Вука је породица сахранила далеко од жртава, које је побио у петак. Није хришћански и морално да почивају у истој земљи. Бориловићи су неутешни, и шта ће људи нису они урадили то, него Вук, али морају цео живот да носе тај крст срамоте и туге.

ЛАКОВИЋ: НЕДОВОЉНО ВЕЖБАЈУ

ДА ли су припадници полиције могли својим деловањем да допринесу мањем броју невино страдалих, питање је на које ових дана одговор покушавају да дају стручњаци за безбедност. Један од њих, Миодраг Лаковић (на слици) истиче да је поступање припадника цетињске полиције било ефикасно у складу са ситуацијом јер су, према званичним подацима, за три минута стигли до места злочина.

Фото Приватна архива

- То је кратко време одазива и они су својим појављивањем вероватно допринели да не буде више жртава. Сам податак да су дошли без аутоматског наоружања, панцира и заштитне опреме говори о томе да су били изложени великом ризику и да процедуре које би требало да штите полицајце нису довољно разрађене, односно да немају довољно опреме која би им послужила за интервенцију у оваквим ситуацијама - рекао је Лаковић.

- Полицијски службеници недовољно или готово никад не вежбају пуцање, недовољно користе наоружање, вежбају кризне и тактичке ситуације. То можемо објаснити чињеницом да је служба прилично бирократизована, мало пажње се поклања оперативним структурама.

Вук је био отац троје деце, Фото "Фејсбук"

ИШАО ДА ИЗЈАВИ САУЧЕШЋЕ?

У МОРУ непроверених информација, које поједини медији преносе без задршке, јуче је објављена и вест да је Цетињанин Ненад Калуђеровић, за кога се верује да је окончао крвави пир, лично био и изјавио саучешће породици убице Бориловића. Ову информацију, међутим, нико није могао да нам потврди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ВЕЋ ОСАМ МЕСЕЦИ У БОЛНИЦИ: Од чега болује Мока Славнић - Вратила ми се вера у Бога, молим се у болничкој капели