ПЛАНТАЖЕ КАНАБИСА САМО НИЧУ: Полиција Црне Горе открива засаде марихуане док се чека одговор институција

И. Д. С. - Б. Д.

16. 08. 2022. у 07:55

ДОК је легализација марихуане актуелизована током лета кроз активности невладиног сектора, а конкретним предлозима посланика кроз измене Закона о здравственој заштити чека изјашњење црногорског парламента, полиција открива илегалне засаде и импровизоване лабораторије.

ПЛАНТАЖЕ КАНАБИСА САМО НИЧУ: Полиција Црне Горе открива засаде марихуане док се чека одговор институција

Фото МУП

Код Скадарског језера пронађена је плантажа марихуане. Ухапшени су С. М. (51) и Р. С. (50) који су радили на засадима биљака, по налогу Вишег државног тужилаштва. Одузете су 323 стабљике ове биљке. Ово је у последњих десет дана трећа илегална плантажа коју је полиција пронашла. Прошле седмице откривени су засади у околини Бара и Никшића.

Откривени засади марихуане, како наводи извор "Новости", се исеку, и шаљу на вештачење у Форензички центар.

- Полицијски службеници Центра безбедности Никшић су током јула и за седам дана августа, активностима на сузбијању злоупотребе наркотика, процесуирали 12 особа због почињених прекршаја из Закона о спречавању злоупотребе дрога - истакли су из Управе полиције.

Андрија Поповић, Фото ПР центар

И док се полиција бори да сузбије илегално тржиште, у Црној Гори ускоро би марихуана могла да се добија на рецепт, с обзиром на то да је у скупштинску процедуру ушао педлог измена Закона о здравственој заштити. Посланик Либералне партије Андрија Поповић предао је у скупштинску процедуру предлог Измена Закона о здравственој заштити које подразумевају легализацију употребе марихуане у медицинске сврхе.

Међутим, онколошки хирург Владимир Добричанин изричито је против легализације марихуане у медицинске сврхе. Тврди да нити једна научна студија не потврђује да канабис помаже у лечењу, те да више позитивних ефеката има чак и витамин Ц.

- Став по овом питању већ су, у сусрет могућој измени закона којим се канабис одобрава у медицини, заузела удружења онколога, психијатара и неуролога. Сви су против. Оваква иницијатива може бити веома опасна, за Црну Гору би то био крај - казао је Добричанин за "Новости".

Како истиче, иза измена закона стоји само жеља за профитом, док ни у траговима нема намере да се донесе добробит пацијентима. 

Владимир Добричанин, Фото "Јутјуб"

ЕКОНОМСКЕ ПРЕДНОСТИ УЗГАЈАЊА

НВО Легализуј.ме, која годинама покушава да марихуану угура у легалне токове, осим здравствених бенефита, истиче и економске.

- Поспешили бисмо пољопривреду, они који желе да узгајају би морали да се региструју. За оне који не желе да продају, предвиђена је могућност да узгајају до четири биљке по домаћинству. Канабис би могли да купују само пунолетни и искључиво у канабис клубовима - каже Никола Бановић из НВО.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НЕШТО мање од годину дана после смрти легендарног глумца, јавност и Ђузине колеге нису знали где могу да запале свеће и однесу цвеће.

29. 09. 2022. у 18:04 >> 18:07

Коментари (0)

ДРАМА КОД ЛОЗНИЦЕ: Раде убио вука од 36 килограма - на само 500 метара од села (ФОТО)