ТРКА МЛАДИХ УЗ ИВИЦУ У ЧАСТ ДЕДОВА: Традиционална манифестација "Путевима предака" и ове године подно Дурмитора и Сињајевине

Велиша Кадић

14. 08. 2022. у 16:49

ТАМО где су се њихови преци сваког пролећа издизали из дробњачких села Пошћења, Превиша, Придворице, Петњице и Добрих Села на катуне смештене подно Дурмитора и Сињајевине, где су са стоком на богатим пашњацима проводили лета, а у касну јесен се истим путем враћали са летином - мешинама сира, кацама скорупа, врећама жита и кромпира, седми пут заредом сабрали су се у Врточ Пољу, код Томаша Ћоровића и његове браће, различите генерације ове фамилије и њихови бројни пријатељи.

ТРКА МЛАДИХ УЗ ИВИЦУ У ЧАСТ ДЕДОВА: Традиционална манифестација Путевима предака и ове године подно Дурмитора и Сињајевине

Ћоровићи на окупу, Фото В. Кадић

Сви они били су учесници занимљиве манифестације коју ова породица традиционално организује под називом "Путевима предака".

Као и раније, док су једни уживали у лепоти краја, друге су привукли звуци гусала, док су млађи, пуни адреналина, учествовали у полумаратонској трци, стазама којима су ходили њихови очеви и дедови. Неки су решили да само "пруже корак" и превале нимало лаких 18 километара.

- Било је дивно, и ако Бог да, сабраћемо се и идућег лета - каже Томаш Ћоровић, који је осмислио ову лепу причу о којој се већ зна ван Црне Горе.

- Лепи су ови крајеви који, када се човек мало боље загледа у њих, делују нестварно. Долазе овде и млади и старији, обиђу родбину и пријатеље, надишу се чистог ваздуха и нагледају ове чудесне лепоте. Кад су могли наши преци у тешким условима да преваљују ову трасу, могу и њихови наследници. Имамо у породици чланова који трче маратоне и полумаратоне, па кад то раде по белом свету, ред је да то чине и по овим стазама.

Најбржи тркачи на циљу, Фото В. Кадић

Дробњачки катуни су одвајкада били на Језерима, где је с једне стране Дурмитор, а с друге Сињавина. Све мало и велико хитало је преко планине Ивице на своје катуне. Старт трке био је у селу Пошћење, у засеоку Борова, испред куће Ћоровића, на надморској висини од 1.060 метара. Траса даље води поред етно- села "Невидио" (хиљаду метара), колским путем кроз село Петњицу, пролази се поред споменика Вуку Караџићу, одакле трка скреће на стари каравански (племенски) пут и наставља ка селима Превиш и Годијеља. Уз планину Ивицу излази се на превој и највишу тачку трке на 1.650 метара. Потом се силази Глувим катуном, па Буковићком гором, кроз села Горња Буковица и колским путем до Врточ Поља.

- Опет је живнуло на овом простору. Око тридесетак младих иде истим путевима предака, у спортској опреми трче преко планине Ивице мајке са децом, млади брачни парови, неко брже, неко спорије, али сви иду на циљ који је у Врточ Пољу, такође пошћенској насеобини јер у катуну нема више Пошћењана. Свима је на уму предање како су некада наши преци на Ђурђевдан, са оно мало сиротиње и стадима, хитали у Дурмитор, проводили по неколико месеци тамо, чували стоку, радили и друге послове, играли и певали по саборима који су се одржавали о Петровдану, Илиндану, Преображењу - каже Иван Ћоровић, један из плејаде млађих Пошћењана који чврсто следи традицију својих предака.

- У јесен би се враћали у село истим путем са коњима натовареним белим мрсом, пожњевеним житом и ухрањеним стадима оваца и говеда. Данас слушамо те приче од старијих, а они су их слушали од њихових предака.

Томаш Ћоровић, Фото В. Кадић

Ова лепа манифестација зачињена је војничким пасуљем, богатом трпезом, пошћенском шљивовицом, хладним пивом, песмом гуслара и дечјим жагором, који се у овим горама, нажалост, чује само лети.

ЛЕПОТА

- ЦИЉ манифестације "Путевима предака" је да се још боље упозна Дробњак, почев од кањонима испресецане Вале до Језерске висоравни над којом се надвисио масив Дурмитора и закрилила брдовита Сињавина - каже Маја Ћоровић Водовар, која живи у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (0)

ЉУДИНА: Погледајте како је човек са штакама спасао повређено маче у Београду (ВИДЕО)