ЗАСТАВЕ СЕЈУ РАЗДОР: Црногорски националисти настављају перформанс на Цетињу којим скрнаве верске објекте МЦП

В. КАДИЋ

11. 08. 2022. у 06:45

ЗАСТАВЕ са ограде Цетињског манастира биће склоњене тек онда када се са Цркве Светог Николе у Котору склони тробојка са четири оцила.

ЗАСТАВЕ СЕЈУ РАЗДОР: Црногорски националисти настављају перформанс на Цетињу којим скрнаве верске објекте МЦП

Комите државне барјаке на ограду Цетињског манастира, Фото Радио Цетиње

Или ако се омогући да се са звоника Цетињског манастира истакне црногорска застава истих димензија, поручили су грађански активисти са Цетиња. Они су наставили вишедневни перформанс постављањем црногорске заставе на Влашкој цркви у центру Цетиња, Саборној цркви Светог Ђорђа и Цркви Свете Госпође на Његушима, Цркви Свете Тројице у Липову, а у Бајицама на храму Светог Јована.

Након што је застава постављена на Цркву Светог Николе у Трешњеву, преко друштвених мрежа послата је порука:

- Од јутрос. Само да се зна чије је што.

Оскрнављен је и подгорички храм Светих Макавеја у насељу Толоши, као и Црква Светог Василија Острошког на Сињајевини!

Црква Светог Николе, Фото Светигора

Цела "представа" је кулминирала видео-пројекцијом заставе на апсиду цркве Свете Богородице Цетињског манастира, као и доласком распопа Мираша Дедеића на плато испред светиње, са огрнутом црногорском заставом, који је поздравио овај до сада незабележен циркус црногорских националиста.

Реакција "грађаниста" уследила је након што је минуле суботе монахиња С. С. са ограде Цетињског манастира скинула заставу, па иако је није уништила већ је покушала предати човеку који је стајао испред манастира, експресно је против ње покренут кривични поступак.

Правни заступник Митрополије црногорско-приморске адвокат Далибор Каварић поднео је захтев Управи за инспекцијске послове да обави надзор на Цетињу и покрене поступак због, како наводи, незаконитог истицања, употребе и уклањања државне заставе. Позивајући се на Закон о државним симболима и Дану државности Црне Горе, Каварић је предложио да Министарство културе као надлежно, преко Управе за инспекцијске послове обави надзор.

У његовом захтеву наводи се да уз помоћ Управе полиције треба идентификовати особе које су починиле описане противправне радње и против њих покренути прекршајни поступак.

Фото В. Кадић

ТРОБОЈКА НА АУТО-ПУТУ

КАО одговор на поменуте догађаје, на једном од потпорних зидова тек отвореног ауто-пута од Смоковца до Матешева осванула је насликана тробојка.

- Ауто-пут наш насушни засијао неким препознатвљивим порукама. Да ли су сви, па и "Монтепут", заборавили да на улазној рампи треба да буду неке лепше и здравије поруке које ће дочекати домаће и стране путнике. Је ли ово слика једне дивне земље или њена ноћна мора - написано је на друштвеним мрежама.

НЕПОШТОВАЊЕ

ОВО није први пут да је на сцени иживљавање грађана над црногорском заставом. На Дан обележавања обнове независности 21. маја 2021. присталице ДПС и других суверенистичких партија раширили су заставу дужине 100 метара коју им је јак ветар одувао са ливаде Иванових корита, на једну бандеру где се исцепала. Можда је највећи чин непоштовања и то што су животиње умотавају у државне заставе, а дешавало се да су им "вељи Црногорци" на главе стављали црногорску капу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

Коментари (6)

ИЗНЕНАДНА СМРТ ЈЕ ПРЕКИНУЛА ЉУБАВ: Он је био муж Јелице Сретеновић - глумица се након губитка заветовала на самоћу