ПРОБЛЕМИ ДЕЦЕ СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА: Шта су договорили премијер и Перак

Б. Д.

10. 08. 2022. у 18:16

ДЕЦА са посебним потребама немају адекватне услове за здравствену заштиту у Црној Гори, а то је проблем који датира деценијама уназад. На нивоу државе неопходан је Центра који може задовољити потребе деце са посебним потребама, више него што постојећи капацитети пружају, како родитељи и старатељи деце не би морали здравствену заштиту доминантно тражити у другим државама. Ово је саопштено данас из кабинета премијера Дритана Абазовића након састанка председника Владе Црне Горе са Предрагом Пераком, оснивачем НВО "Плава планета".

ПРОБЛЕМИ ДЕЦЕ СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА: Шта су договорили премијер и Перак

Фото: Кабинет премијера Црне Горе

Перак је указао на низ проблема са којима се суочавају деца са сметњама у развоју, њихови родитељи и старатељи који се првенствено огледају у недостатку адекватног простора за боравак деце и неопходне пратеће опреме.

Такође, Перак је истакао проблем са премалом накнадом за туђу негу и социјална давања и нагласио потребу да она буду увећана како би се родитељима и старатељима обезбедила адекватнија подршка у одгоју деце.

Председник Владе др Дритан Абазовић је истакао да ће поменута питања актуелизовати већ на наредној седници Владе, како би се пронашло решење за смештај деце, али и размотрила увећања поменутих накнада на јесен.

У том смислу, премијер је нагласио да ће уочи најављеног ребаланса буџета обавити широке консултација заједно са министрима и представницима других НВО које се баве овом проблематиком, како би се на најбољи начин одговорило изазовима по питању ове теме.

Састанак је уследио након што је Предраг Перак, стриц и старатељ дечака са аутизмом и оснивач НВО “Плава Планета” протестовао испред Клиничког центра Црне Горе током премијерове посете тој институцији 8. августа, тражећи од државе боље социјалне услове и здравствену заштиту за децу са сметњама у развоју.

БОНУС ВИДЕО:

ОН ЈЕ НАЈХРАБРИЈИ: Евалд Крнић из Црне Горе победник скокова у Петровцу крај Пријепоља

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ОКАНОВИЋ ТОКОМ РАТА ЖИВЕО У ЛАЗОВИЋЕВОМ ДОМУ: Због онога што је учинио за мене, првом сину сам дао име Данило