"ХЕКТОРЕ, ИМАМ МОМКА КОЈИ ХОЋЕ ДА РАДИ" Криптоване поруке са "скаја" откриле детаљну шему шверца кокаина - Звицер наређивао и Кашћелану

Новости онлине

10. 08. 2022. у 08:35

КОТОРАНИН Слободан Кашћелан који према оперативним подацима полиције важи за једног од вођа кавачког криминалног клана, према најновијих доказима Специјалног државног тужилашта (СДТ), само је један од чланова те криминалне организације који је као и остали из групе извршавао задатке које би му поверио стварни шеф, Радоје Звицер, пишу "Вијести".

ХЕКТОРЕ, ИМАМ МОМКА КОЈИ ХОЋЕ ДА РАДИ Криптоване поруке са скаја откриле детаљну шему шверца кокаина - Звицер наређивао и Кашћелану

Фото: Архива

У списима предмета против наводних чланова те криминалне организације, којој, према тврдњама тужилаштва, припада и службеник Агенције за националну безбедност Петар Лазовић детаљно се описује ко је у криминалној пирамиди од чланова имао какву улогу. 

Истражитељи покушавају на основу комуникације коју су припадници тог клана имали путем криптоване телефонске "скај" апликације, да у потпуности саставе мозаик њиховог деловања. 

Кашћелан члан Звицерове групе од 2020. 

Како наводи подгорички лист, у списима СДТ-а, тако пише да је Кашћелан постао члан Звицерове организације током друге половине 2020. године, када је та група формирана на територији Црне Горе, Јужне Америке, Африке, Европе, Азије и Аустралије, с циљем међународног шверца великих количина дроге, убистава, и других тешких кривичних дела. 

"Окривљени Кашћелан, је основано сумњив, да је у периоду између друге половине фебруара у почетком марта 2021. године, посредством телефона са заштићеном апликацијом "скај" са шифре "1АНЕЛМ" остварио телефонску комуникацију са Звицером поступајући као део мреже препродаваца и посредника у продаји опојне дроге коју је организовао окривљени Звицер", пише у списима СДТ-а, у које је овај подгорички лист имао увид. 

Фото: В. Н.

Радоје Звицер

Кашћелан од Звицера добијао упутства

Додаје се да је током телефонске комкуникације Кашћелан од Звицера добио упутство да за потребе криминалне организације обавља купопродају, договара цену и место примопредаје кокаина, те да су то дело починили као саизвршиоци. 

Основана сумња према наведеним документима произлази из садржине остварених комуникација и размењених порука. 

"Хекторе, имам момка који хоће да ради. Питао ме да ли имамо ону линију";

"Гана, Луана ангола, Понте Ноире, Алгецирас, Антверпен, Тангемед (Мароко) то му је линија";

"Брод му се зове Калабрија, иде сада 20. фебруара би требало";

"Ако жабари дођу до Рима, а они су нас тражили, ја ћу се трудити да овде паре буду у 4,5 дана";

"140х су спремили жабари па да гринго нађе неког да то пребаци до Амстердама";

"До кад паре морају бити у Амстердам да шаље за Еквадор да се пуни";

"Брате овако сам избургијао, жабари су у понедељак у Рим не могу прије и возач ће бити у недељу вече ђе па узима паре и ћера све за Загреб а у Загреб да је трансфер ја добијам овде исти дан паре".

То су дамо неке од порука које је Кашћелан слао Звицеру, а које су увршћене као доказ СДТ-а против те криминалне групе. 

Милион порука

Црногорски истражитељи од партнерске службе из Европске уније добили су више од милион порука које су овдашњи криминалци размењивали путем криптоване "скај" апликације. Међу особама које су размењивале ове поруке било је и оних са полицијском значком, као и високи функционери јавне и тајне полиције. Један од њих је користио надимак "Кардинал", а други "Комита". 

Шифрована комуникациона мрежа "скај" коју су доминантно користили криминалци "проваљена" је и угашена почетком 2021. године, а за то је најзаслужнија белгијска полиција, која је током двогодишње истраге пресрела милијарду порука, а ову апликацију користило је 170 хиљада телефона. 

Хапшење агента

Службеник АНБ-а Петар Лазовић ухапшен је средином јула по налогу СДТ-а због сумње да је починио кривично дело - стварање криминалне организације. 

Фото: Либертас/Принтсцреен

СДТ је истовремено издало и налог за хапшење службеника Управе полиције Љуба Миловића, који се заједно са Лазовићем сумњичи за стварање криминалне организације. 

Еуропол је Лазовића и Миловића означио као чланове кавачког клана. 

Портал "Либертас" објавио је пре пар месеци транскрипте који доказују да су Миловић и Лазовић заправо чланови кавачког клана, који су укључени директно у шверц великих количина кокаина из Јужне Америке у Европску унију и Аустралију, као и шверц оружја и цигарета за кавчане. 

Ускоро опширније

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

Коментари (0)

ПОСЛЕ ПРИЧА ДА ЈУ ЈЕ АРКАН ДОНЕО СА РАТИШТА: Тајна Цецине огрлице - огласила се ВЛАСНИЦА након више од 20 година