СРАМНО: Темељни уговор проверава Дармановићева жена која је свештенике СПЦ називала јастребовима

Новости онлине

21. 07. 2022. у 10:23

НА ПРЕДЛОГ председника државе Мила Ђукановића, у тиму који ће проверавати текст Темељног уговора са Српском православном црквом нашла се и супруга Срђе Дармановића, високог функционера ДПС-а, Анета Спаић.

СРАМНО: Темељни уговор проверава Дармановићева жена која је свештенике СПЦ називала јастребовима

Printscreen/Youtube

То је одлучено након прекјучерашњег састанка између председника Владе Дритана Абазовића и председника Црне Горе Мила Ђукановића.

Спаићева, међутим, има интересантну биографију поред чињенице да је декан Правног факултета у Подгорици. Она је, наиме, била у експертском тиму Владе Црне Горе док је на њеном челу био Душко Марковић, ни мање ни више него за Закон о слободи вероисповести.

Свештенике називала јастребовима, а одлучује о Темељном уговору

У ауторском тексту који је објављен након састанака који су се водили о Закону о слободи вероисповести Спаићева је оценила да су веродостојници Српске православне цркве жељни политичке борбе вођени фаталном привлачношћу политике, а не циљем компромиса.

Она је казала да су „јастребови” СПЦ понуду да примену Закона о слободи вероисповести, који је добио позитивно мишљење Венецијанске комисије Савета Европе, прогласи вишегодишњи мораторијум док не прође испитивање прво пред Уставним судом, а потом, и без и појединачног акта, пред Европским судом за људска права у Стразбуру, окарактерисали срамном.

„Ако се зна да је у парламентарним демократијама Влада најчешћи предлагач свих законских текстова, а неретко и амандмана на већ донете законе, питам се шта је то било тако „непристојно“, „немогуће“, „незаконито“, „противно ратио-у”, у овој понуди”, казала је Спаићева у ауторском тексту.

Она је казала да опијени литијама, оснажени кампањом која се води против Црне Горе, водећи клерици Српске цркве нису ни желели договор.

Лепосавић: Спаић тврди да су саопштења Цркве неприкладна, а не примећује да је свештенство назвала јастребовима

Тадашњи члан експертског тима Српске православне цркве, а каснији министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић реаговао је на ауторски текст Спаићеве и направио паралелу да је она званична саопштења Цркве о преговорима окарактерисала као „неприкладна“ – не приметивши, при том, начин на који је насловљено њено обраћање Цркви и јавности, као и то да је свештенство назвала „јастребовима“.

„А своје експертске ставове свела тек на идеолошко-политичко агитовање. Ако је раније и постојала жал због немогућности уважене професорице да присуствује другом кругу разговора, сада је јасно да не би нарочито допринијела позитивном исходу дијалога – барем док постоји сагласност да исти подразумијева елементарно међусобно уважавање. Иако је најавила ‘подробну анализу’ спорних питања, стријеле које је одапела нису стигле далеко. Умјесто тога, може се додатно сазнати о томе колико су неутемељени аргументи друге стране, али и о стварним намјерама које је Влада имала у минулим преговорима. Чланица Владиног тима се најприје осврнула на то да је Црква ‘одбила понуду’ власти да буде ‘проглашен де фацто вишегодишњи мораторијум на примјену Закона о слободи вјероисповијести’. Иако је означила ово решење као фактичко, а не правно, она је даље навела да је било могуће да Скупштина усвоји амандман којим би цио Закон био стављен ван правне снаге, а сва вјерска питања и права (п)остала нерегулисана. Имајући у виду ову контрадикторност, јасно је зашто Влада никада није образложила нити писмено упознала Цркву са тим шта је у ствари био њен предлог о ‘мораторијуму’. Стога нема мјеста чуђењу зашто су правници Цркве констатовали да није дозвољено усмено уговарати неважење усвојеног Закона. Не треба посебно образлагати да није било у питању никакво решење, већ одлагање проблема и то такво гдје би Црква и вјерници требало да вјерују властима на ријеч – по свој прилици, само до избора“, саопштио је Лепосавић.

Фото: Принтсцреен/РТС

Поред свега овога, како тада наводи Лепосавић, госпођа Спаић се и даље пита шта то понуду Владе чини непристојном и истиче да је „тешко веровати“ да захтев за обавезну регистрацију представља „израз државног злостављања Цркве“.

„Но, само један пасус касније, она нам потврђује, не само то да државно злостављане Цркве постоји, већ и да га се треба чувати. Рекавши ваљда више него што је намјеравала, она обзнањује је да није било у питању никакво уважавање државе, већ да је „експертски тим Владе, разумљиво, одбио да прихвати правне и историјске нонсенсе и небулозну тврдњу о историјском континуитету и осмовјековном трајању Српске православне цркве у Црној Гори“. Влада и њени правни експерти су, дакле, били на псеудоисториографском задатку ликвидирања правног субјективитета једине канонски признате и истински постојеће Православне цркве Црној Гори, уз крајње аутократско игнорисање већине својих грађана и њиховог јасног осјећања и опредјељења. Због тога су њихови аргументи неодрживи, а последњи преговори пропали. За кога је привлачност политике фатална и шта доноси вријеме, оставимо јавности да суди и свједочи“, закључио је Лепосавић у свом тадашњем одговору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (3)

БРУКА НА АУСТРАЛИЈАН ОПЕНУ: Новинари терали Циципаса да се одрекне речи да је Ђоковић најбољи свих времена, овако се све завршило!