ЈОВАН ЈАЊИЋ: Темељни уговор с непостојећом ЦПЦ би обесмислио потпис са СПЦ

Тањуг

07. 07. 2022. у 11:31

У овом тренутку није суштинско питање да ли ће влада Црне Горе потписати Темељни уговор са СПЦ, већ да ли ће тај чин обесмислити потписивањем истог или сличног уговора са "непостојећом црквеном организацијом, под именом Црногорска православна црква", каже културолог Јован Јањић.

ЈОВАН ЈАЊИЋ: Темељни уговор с непостојећом ЦПЦ би обесмислио потпис са СПЦ

Фото: Ђ. М.

Он је данас за Тан‌југ рекао да би влада Црне Горе, уколико буде потписала уговор са "тзв. црногорском православном црквом", групу грађана довела у статус верске заједнице, а она то, каже, није.

- Шта више, могла би у јавности да се створи забуна да је она нека црква, а она није црква, нема никакве квалификације цркве нити је основана онако како се црква оснива. Црква настаје у крилу цркве, а она је настала у полицијској станици, мимо свих црквених канона - рекао је Јањић уочи најављеног сутрашњег гласања у црногорској влади о предложеној верзији Темељног уговора.

Јањић је поручио да према канону на подручју једне епархије не могу постојати два епископа и навео да је анкета, спроведена још под режимом Мила Ђукановића, показала да 62 одсто грађана Црне Горе припада СПЦ.

- Она је та доминатна духовна снага Црне Горе, а уколико влада Црне Горе потпише уговор са парацрквеном организацијом, она обесмишљава чин потписивања уговора са црквом која има доманинатни утицај на том подручју - каже Јањић.

На питање о најављеним блокадама путева на Цетињу и Никшићу, у знак протеста против најаве да ће споразум са СПЦ бити на дневном реду Владе Црне Горе, Јањић одговара:

- Две трећине грађана Црне Горе припада СПЦ, а ако из преостале трећине неко демонстрира, то не значи да је то релевантна воља. То значи да је само супростављање већинској вољи и то је својеврсни вид насиља уколико се демонстрира против једног таквог цивилизацијског чина којим треба да се регулишу односи између цркве и државе на једном подручју - поручио је Јањић.

Требало би да Влада Црне Горе сутра гласа о предложеној верзији Темељног уговора о односима државе и СПЦ.

У тамошњој Влади јутрос је почео састанак премијера Дритана Абазовића са председником Милом Ђукановићем и потпредседником Владе Рашком Коњевићем. Главна тема разговора је потписивање Темељног уговора са СПЦ.

 

БОНУС ВИДЕО: МАЛА СРПСКА СВЕТА ГОРА: Са Каблара прелеп поглед из стакленог видиковца

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПРЕДОСЕТИО ЈЕ: 20 дана пред смрт, Маџгаљ је испунио себи највећу жељу