ТЕМЕЉИ ВЛАДЕ ПУЦАЈУ? Отимачи храмова прете неповерењем Абазовићу и рушењем извршне власти

В. КАДИЋ

04. 07. 2022. у 07:52

НАЈАВА премијера Дритана Абазовића да ће врло брзо на седници Владе бити прихваћен усаглашени текст Темељног уговора са Српском православном црквом изазвала је пометњу у партијама бившег режима, националним организацијама и код аналитичара!

ТЕМЕЉИ ВЛАДЕ ПУЦАЈУ? Отимачи храмова прете неповерењем Абазовићу и рушењем извршне власти

Фото: В. Кадић

На удару се нашло признање осмовековног континуитета СПЦ у Црној Гори, као и одредба према којој државни органи у храмовима и манастирима не могу предузимати безбедносне мере без одлагања црквених органа.

Гарантовање неповредивости својине и државнине над већ уписаним верским објектима, што се међу црногорским екстремистима доживљава као "крађа културне баштине и националног идентитета". У овај фронт активно су се укључили и они који су изопштени из православне вере, а пре две године призивали и јурише и отимачину храмова СПЦ, да би сада запретили чак и рушењем Владе.

- Уколико се премијер Дритан Абазовић и његови министри дрзну да усвоје уговор са СПЦ у садржају који смо сви видели, не постоји ни зрнце логике и политичког и било којег другог оправдања да ова влада опстане - оценио је председник Хелсиншког одбора за људска права Миодраг Влаховић, бивши амбасадор Црне Горе при Светој столици.

КОНТИНУИТЕТ

АДВОКАТ Митрополије црногорско-приморске Далибор Каварић изјавио је да се уговором између државе и цркве или било које верске заједнице и државе нити успоставља нити прекида континуитет, нити уговор може да утиче на то.

- Овим уговором се не успоставља континуитет СПЦ, она га већ има. СПЦ постоји од 1219. године - категоричан је Каварић.

Најгласнији у критикама су двојица министара из СДП-а Ранко Кривокапић и Рашко Коњевић, док логистику добијају из парламента од идеолошких сабораца из редова Социјалдемократа.

- Ако овакав издајнички уговор буде усвојен, позивамо све државотворне партије да подрже нашу иницијативу и изгласају неповерење Абазовићевој влади - поручују данима из СД.

Политички аналитичар Златко Вујовић, критикујући премијерову посету Београду додао је да владајућа већина неће моћи да преживи потписивање оваквог уговора са "Црквом Србије".

ХАЈКА НА ВУЛИНА

ИЗЈАВА министра унутрашњих послова Србије Александра Вулина да посету премијера Црне Горе не доживљава као историјску, али и да све оне који су гласали у црногорском парламенту "за то да је Србија геноцидна држава треба да буде срамота", изазвала је салве увреда ДПС и њених савезника.

- За оне који до сад нису чули аргументе зашто је за Црну Гору добар "Отворени Балкан", само нека читају Александра Вулина - поручио је посланик ДПС Андрија Николић, док је Иван Вујовић (СДО) додао да је "то та Вучићева европска Србија на коју се морамо навићи".

Социјалдемократска партија покренула је иницијативу за скраћење мандата Скупштини Црне Горе уколико Темељни уговор буде усвојен на Влади. У међувремену појавила се дисхармонија, лидер ДПС Мило Ђукановић позвао је на што хитније потписивање овог документа, док његови "белведерци" поручују да спремни су да учине све само да се уговор не овери јер би то значило "пад и окупацију Монтенегра".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

НОВАК У ЗАГРЉАЈУ ЈЕЦИНЕ СУПАРНИЦЕ: Због овог сусрета горе мреже - Сан се данас остварио (ФОТО)