ВЕЛИКИ ПОЖАР НА ЖВИЊАМА НАСПРАМ ХЕРЦЕГ НОВОГ Ветар отежава посао ватрогасцима, комшија и војска Црне Горе нуде помоћ (ФОТО)

В. В.

03. 07. 2022. у 16:43

ПОЖАР већих размера избио је јутрос после 10 сати изнад Њивица, према Жвињама, на брду Кобила, наспрам Херцег Новог.

ВЕЛИКИ ПОЖАР НА ЖВИЊАМА НАСПРАМ ХЕРЦЕГ НОВОГ Ветар отежава посао ватрогасцима, комшија и војска Црне Горе нуде помоћ (ФОТО)

фото: РТХН

Ветар га је брзо ширио и премда су из херцегновске Ватрогасне јединице брзо стигли на терен пламени језици су гутали ниско растиње и једним краком се опасно приближавали кућама. На срећу ниједна до сада (око 14 сати) није захваћена ватреном стихијом.

Током три сата борбе са ватром на терен је стигло седам ватрогасних возила и двадесетак ватрогасаца, скоро половина комплетне херцегновске ватрогасне јединице.

Помагали су и мештани. На терену су биле и цистерне херцегновских приватника. Заштићене су куће али се пожар спушта према Њивичком путу и Игалу.

Упркос свим напорима, због неприступачног терена, ватра је спржила ниско растиње и нешто четинара на великој површини брда Кобила, тек озеленелом након сличног пожара који је овај део сприжио пре више деценија.

Градом се с времена на време још зачују сирене, а ветар пепео разноси и до Игала.

Из херцегновске службе заштите и спашавања очекујемо званичне податке којих за сада нема јер су безмало сви на терену.

Саопштење Министарства унутрашњих послова поводом пожара на Жвињама

Пожар на Жвињама који је избио јутрос након десет сати био је повод за саопштење Министарства унутрашњих послова које је како је наведено у приправности и прати дешавања у Херцег Новом.

Министар унутрашњих послова Црне Горе Филип Аџић поручио је да су службеници Директората за заштиту и спашавање на терену.

- Министарство одбране је ставило на располагање ваздухоплове, док је са партнерима из Хрватске председник Општине Херцег Нови, Стеван Катић обавио разговор и понуђена је помоћ уколико затреба интервенција из ваздуха.

Помоћ су понудиле и колеге из Србије. Екипе Службе заштите и спашавања Херцег Нови су на терену, помажу им и колеге из Котора и Тивта. Ситуација је боља него јутрос. Све државне и локалне институције остварају координацију у циљу заштите грађана, наведено је у саопштењу.

Немар изазвао пожар

Према незваничним сазнањима до пожара је дошло након што је старији мештанин на Жвињама запалио неку потрошену амбалажу. Суво растиње и ветар проширили су ватру и све је плануло у неколико тренутака.

У Херцег Новом је да подсетимо на снази општинска одлука о забрани ложења ватре на отвореном.

БОНУС ВИДЕО:

Букти пожар изнад Њивица код Херцег Новог

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СТРУЧЊАЦИ САВЕТУЈУ: Нипошто не убијајте паука ако га видите у кући - постоји јак разлог