МАЊЕ МАРЖЕ, ЦЕНЕ ИСТЕ: Ограничења уведена трговцима без утицаја на потрошачеу ЦГ

З.З.

29. 06. 2022. у 07:11

НИШТА ново у трговинама. Уље је и даље 2,40 евра, шећер 95, со 60 центи, док се килограм брашна креће од 75 до евро и по.

МАЊЕ МАРЖЕ, ЦЕНЕ ИСТЕ: Ограничења уведена трговцима без утицаја на потрошачеу ЦГ

Фото Н. Скендерија

Једино је појефтинила векна хлеба од 500 грама са 80 на 75 центи. Потрошачи су очекивали након што је Влада усвојила уредбу о ограничавању цена и нулту стопу ПДВ на хлеб да ће цене бити ниже. Међутим то се није десило, нема промена када су у питању основне животне намирнице.

- Лепо је што покушавају да ублаже негативна кретања на тржишту, али чињеница је да ове одлуке не утичу много на породични буџет. Пример, хлеб је појефтинио пет центи. Купујем свакога дана два хлеба за породицу. Значи уштеда је десет центи дневно или три евра за месец. Верујте то не доприноси породичном буџету - каже Подгоричанка Сања Радовић.

Драган Вукчевић из Министарства економског развоја и туризма, на питање - хоће ли због ограничавања цена брашно, уље, шећер и со бити јефтинији - одговорио да остају на садашњем нивоу.

- И биће толике док се увозна цена за те намернице не повећа. Ако доће до њиховог повећања, а то се нажалост очекује због глобалних кретања на тржишту енергената, ситуације између Русије и Украјине, биће и повећања цена. Оно што можемо да обећамо нашим грађанима је то да раст цена неће бити узрокован од учесника на тржишту у Црној Гори - поручио је Вукчевић.

У Влади у складу са уредбом и законом о унутрашњој трговини прати се кретање цена код 22 производа. То су поред четири основна и млеко и прерађевине, све врсте меса, кромпир, јаја, пиринач, флаширана вода. Конкретно, Министарству надлежна инспекција доставља кретања цена тих производа на тржишту. У случају да и код тих намирница буде енорман раст увозних цена, држава ће ограничити трговачке марже које су сада 20 процената.

ЗАЛИХЕ

О СИТУАЦИЈИ на тржишту ове седмице са представницима трговачких ланаца разговараће се у Привредној комори, најавио је наш саговорник и апеловао на грађане да не гомилају залихе и тиме не допринесу стварању вештачких несташица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)