ЖРТВЕ ЈАМЕ "КОТОР" ЈОШ ЧЕКАЈУ СМИРАЈ: У Скупштини покренуто питање нерасветљеног злочина комуниста у Другом светском рату

В. КАДИЋ

29. 06. 2022. у 07:39

ЈАМА "Котор" у горњепољском крају код Никшића у својим дубинама деценијама крије кости жртава комунистичког терора у Другом светском рату.

ЖРТВЕ ЈАМЕ КОТОР ЈОШ ЧЕКАЈУ СМИРАЈ: У Скупштини покренуто питање нерасветљеног злочина комуниста у Другом светском рату

Фото Скупштина ЦГ

Претпоставља се да је на овом мучилишту затрпано око 300 људи. Породице оних којима је пресуђено без суда чекају дан када ће преузети посмртне остатке и достојно сахранити.

Нажалост, надлежне државне институције још нису започеле ексхумацију иако су истражне радње у овом случају започете још у фебруару 2018. године. На то је јуче указао посланик Демократског фронта професор др Будимир Алексић тражећи одговор од министра правде Марка Ковача када ће се кренути са мртве тачке.

- Пуних 76 година након тих монструозних злочина, новинари репортери су у фебруару 2018. потврдили постојање масовне гробнице у близини Никшића - јаме зване "Котор". Први пут од сурових злочина, који су у континуитету трајали више од годину (од почетка 1942. до марта 1943), тајну јаме безданице у месту Дубраве изнад никшићког села Шуме, екипа новинара је открила фотографијама посмртних остатака страдалих мученика. Иако је дан након објављивања ове информације тужилаштво најавило реакцију, конкретних помака у том правцу није било, и још их нема - казао је Алексић.

Будимир Алексић, Фото ДФ

Он је подсетио да је у марту 2020. Савет за грађанску контролу рада полиције позвао Институт за јавно здравље да Вишем државном тужилаштву у Подгорици без даљег одлагања достави извештај о микробиолошкој анализи ваздуха у јами "Котор", јер то није учињено ни након пола године.

- Санитарно-еколошки инжењер Института за јавно здравље Душан Костић још је 16. септембра 2019. са зида јаме, на дубини од два и по метра, ватреним штапићем изузео узорак ваздуха због микробиолошке анализе, али о томе није достављен одговарајући извештај. Савет за грађанску контролу рада полиције је проверавао зашто су службеници Центра безбедности Никшић тек почетком марта 2020. Вишем државном тужилаштву доставили службену забелешку о активностима санитарно-еколошког инжењера Института за јавно здравље Душана Костића коју је направио пола године раније.

Алексић је навео да од тада до данас надлежне државне институције ништа нису предузеле по том питању, што га је мотивисало да министру постави ово питање.

- Било би природно и логично да коначно и Влада Црне Горе покрене процес суочавања с прошлошћу - процес коме треба приступити објективно, научно, морално и без селекције.

Марко Ковач, Фото Влада ЦГ

НЕ ТРЕБА БЕЖАТИ ОД ПРОШЛОСТИ

СУОЧАВАЊЕ са прошлошћу је болна али, рекао бих, нужна и неизоставна тема, за све који желе добро овом друштву. Бег од прошлих времена и скривање од историјских чињеница нису залог за лепшу будућност. Напротив. С тим у вези, иако није у директној надлежности Министарства правде, покушаћу у најкраћем року да прикупим све релевантне податке о овом случају и вас са тиме упознам. Верујем и да ће нам Врховно државно тужилаштво доставити тражене информације у најкраћем року - одговорио је министар правде Марко Ковач.

Људе убијали маљевима

ИАКО је од овог догађаја прошло доста времена, још има живих сведока који памте те догађаје. Људи су убијани из ватреног оружја или дрвеним маљевима. Као жртве помињу се имена свештеника Васе Поповића, капетана бањско-вучедолске општине Риста Бјелице.

Историчари наводе да је у Никшићу председник преког суда био Сава Ковачевић, који је у једном процесу, где је било 19 оптужених - осморо осуђено на смрт, а међу њима је било петоро његових најближих рођака!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИСПОВЕСТ МАЈКЕ УБИЦЕ СА ЦЕТИЊА: Довели су ме са посла кад је све било готово - боље што ни њега више нема