САОПШТЕЊЕ „СРПСКЕ КУЋЕ”: Видовдан није само дан у години, већ вечност у једном дану

В.К.

28. 06. 2022. у 09:26

У ОКВИРУ обележавања Видовданских свечаности, синоћ је у „Српској кући" отворена колективна изложба слика и скулптура.

САОПШТЕЊЕ „СРПСКЕ КУЋЕ”: Видовдан није само дан у години, већ вечност у једном дану

фото: Српска кућа

Традиционални „Видовдански ликовни сабор”, ликовна изложба којом „Српска кућа” обележава најсветлији датум српске историје, ове године је окупио око педесет уметника различитих профила и ликовног израза.

Отварајући изложбу, директор „Српске куће" Емило Лабудовић се захвалио учесницима што су лепотом, пригодном тематиком и високим дометом својих радова, приложили прекрасан венац лепоте сећању на Видовдан, датум „који није дан у години, већ вечност у једном дану", како је то недаво написа колумниста Михаило Меденица.

- Тога дана су наш наши преци заувек уписали међу народе часне и достојанствене светске историје и оставили завет који нас веже за небо и вечност и којем се ни по коју цену не смеју окренути леђа - рекао је Лабудовић.

О историјским околностима пре и после Косовског боја, о значају Видовдана за утемељење и трајање српске националне свести, веома инспиративно говорио је познати историчар др Жарко Лековић. Он је посебно нагласио патриотску и етичку величину Видовдана која је у временима после боја постала мера којом су се мерили част, достојанство, патриотизам и јунаштво, све оно што нас је одржало у вековима робовања и непрестано подстицало на устанке и ослободилачке ратове.

Истичући Лазарев избор између небеског и земаљског царства као највишу моралну парадигму српског народа, др Лековић је направио поређење са временом у којем живимо и дилемама које данас решавамо и нагласио да Косовски бој за српски народ још увек није завршен јер је то непрестана битка између добра и зла, ропства и слободе, издаје и части.

Изложба ће бити отворена до 15. јула.

 

БОНУС ВИДЕО:

У ЛАЖИ СУ КРАТКЕ НОГЕ: Драгиња тврди да је "православна Црногорка", документа је демантују

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕМАМ ДУШЕ НИ ОБРАЗА ДА ПЕВАМ: Рајовић отказао наступ због трагедије на Цетињу - 11 невиних је страдало