ЛУКА БАР ОБЕЛЕЖИЛА 116 ГОДИНА: Радници за јединствену луку, менаџмент најавио рекорде у пословању, добит 3,5 милиона евра

Б. Д.

28. 06. 2022. у 08:38

ЛУКА Бар обележава 116 година постојања и тим поводом на свечаности уприличеној у хотелу Сидро сумирани су резултати и представљени планови за наредни период, а за 55 радника који у овом предузећу раде три, две и деценију, као за пет пензионера уручене су награде и захвалнице.

ЛУКА БАР ОБЕЛЕЖИЛА 116 ГОДИНА: Радници за јединствену луку, менаџмент најавио рекорде у пословању, добит 3,5 милиона евра

фото: Б. Дабић

- Ова година ће бити рекордна за Луку Бар и по количини претоварене робе, и по оствареним приходима. За првих шест месеци, претовар ће бити преко милион и 60 хиљада тона, што у потпуности одговара пројекцији постављеној у амбициозном бизнис плану за 2022. годину. Финансијски резултат је изузетно значајан, он ће бити преко 3,5 милиона евра добити, што је значајан скок у односу на све претходне године - казао је извршни директор АД Лука Бар Илија Пјешчић.

Изражавајући задовољство због потписаних нових уговора, Пјешчић је издвојио важан уговор за пословање Луке Бар потписан са Еликсир групом, једном од најзначајих фирми у Србији у области производње и прераде вештачког ђубрива, са фирмом Дреник, као и уговор са "Симилативе Греен Индустриес", у обављању делатности у Слободној зони.

- Овај уговор, којим се валоризују капацитети Слободне зоне, у правом смислу те речи, осим изузетног значаја за лучко пословање, оствариће бенефите за цели град Бар. Наиме, након што се заокружи планирана инвестиција у износу од 10 милиона евра, изградње постројења за рециклажу, биће отворено преко 40 нових радних места - казао је Пјешчић.

фото: Б. Дабић 

Председник Одбора директора Марко Нишавић казао је да празна обала Волујица и везови без бродова и терета нису слика коју би ико од нас пожелео да види. 

- Позиција Луке Бар и њене компаративне предности су познате, али исто тако инфраструктура је на нивоу који захтева наставак улагања започетог још у претходном инвестиционом циклусу пре пар година. Усвојени развојни, стратешки документи су обавеза, али такође и прилика да заједно са запосленима, мањинским акционарима, партнерима развијамо мрежу која ће утицати на побољшање пословних резултата и задовољства свих претходно поменутих. Ипак, оно што је најбитније, потребно је улагати у људе - казао је Нишавић.

Председник Синдикалне организације Лука Бар АД Алис Шаботић подсећа да 

Синдикат већ иницирао решавање појединих проблема.

- Питања недељног одмора, увођење прековременог рада, проверу радних способности при запошљавању су тренутно кључна питања за синдикат и зато желим да их посебно нагласим вечерас.

У синдикату Председник Синдиката лучких радника Лука Бар Владимир Обрадовић каже да Дан Луке Бар један је од најзначајнијих датума за грађане Бара и целе Црне Горе. 

- Да се боримо да се Луци припоје приватизовани делови. Лука Бар је насушна потреба и града и државе. Желим поново да видим 15 бродова на сидришту и 1000 радника у смени - казао је Обрадовић. 

Испред радника који у Луци Бар обележавају 10, 20 или 30 година рада, као и испред пензионера, захвалио се Деда Ђеловић. Он је визију будућности и прогреса Луке Бар представио кроз три жеље. 

- Прва је жеља да у наредном периоду буде уобичајено да видимо овде огромне бродове од 100 хиљада тона или близу тога, што је, наравно, ако то конкретизујемо, жеља да у Луци динамика рада буде на високом нивоу, да самим тим обим претовара и сви изведени параметри буду на највишем могућем нивоу. Друго је, из мог искуства, чињеница да сам у 20. години мога стажа сведочио набавци прве нове лучке дизалице. Е сада, из тога прозилази наредна жеља, да набавка таквих капиталних средстава механизације, односно унапређење технологије рада и инвестирање у лучку инфраструктуру и супфраструктуру постану део рутине пословања и да на тај начин константно унапређујемо нашу луку као систем. И трећа жеља је да више милион и 700 тона из 2017. године у овом периоду када је Лука реструктурирана не буде циљна вредност, него да базна вредност за сваку наредну годину буде прво 2 милиона тона, које верујем да ћемо достићи у овој години, а онда из године у годину све више - казао је Ђеловић.

Дакле, једном речју, истакао је Ђеловић, оно што су моје жеље и жеље посебно колегиницама и колегама који славе неке јубилеје са мањим цифрама и осталих колега, да све оно што су елементи структуре луке се континуирано уанпређују.

- Коначно да дођемо до конкретног, видљивог исказа оног глобалног циља о коме деценијама говоримо у различитим формама – да Лука постане луком од регионалног значаја, закључио је Ђеловић.

БОНУС ВИДЕО:

У ЛАЖИ СУ КРАТКЕ НОГЕ: Драгиња тврди да је "православна Црногорка", документа је демантују

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПЛЕМИЋКО ПОРЕКЛО Ово је право презиме Ирфана Менсура - моћан разлог зашто га је променио: Родитељима није сметало