КРИЗА ПРЕТИ ОД ЈЕСЕНИ: Дритан Абазовић - Струје неће бити ни за оне кориснике који ће моћи да је плате

И. Д. Стојадиновић

28. 06. 2022. у 08:33

ПРЕМИЈЕР Дритан Абазовић током премијерског сата поручио је да је фокус Владе на економским темама, те да ће се буџет реализовати како је планирано.

КРИЗА ПРЕТИ ОД ЈЕСЕНИ: Дритан Абазовић - Струје неће бити ни за оне кориснике који ће моћи да је плате

Фото Скупштина.ме

Ипак, опет је упозорио на кризу која се очекује на јесен, и грађане уплашио да струје неће бити ни за оне који ће имати да је плате. Истиче и да је задовољан резултатима Владе већ након два месеца, те набрајао пројекте који би требало да се реализују.

Посланик Борис Мугоша испред Социјалдемократа питао је премијера због чега, у изузетно комплексној економској, а пре свега социјалној ситуацији проузрокованој драстичним растом трошкова живота, у двомесечном периоду кључни приоритети Владе нису били усмерени у правцу заштите социјално угрожених категорија.

Ипак, Абазовић тврди да је фокус управо на економији, те истакао да захваљујући Владиним мерама Црна Гора има најјефтиније гориво у региону, али и да је међу најјефтинијим државама када је реч о храни.

- Стране директне инвестиције су на нивоу од 306 милиона евра, што је највећи приход у последње четири године. Социјална давања су већа него што су била у претходном периоду. Повећане зараде, пензије. Имамо 94 одсто попуњености у односу на 2019. Поређења ради Хрватска има 75 одсто. Имамо сасвим коректну предсезону. Ако главна сезона не подбаци, и будемо на неком задовољавајућем ниову, па све и да не стигнемо рекорд из 2019. године, највише због инфлације, мислим да можемо доћи у зону у којој тај шок неминовно следи, можемо проћи без већих последица - тврди Абазовић.

Премијер поручује да ће буџет све моћи да сервисира, али и да без обзира на то да ли буде кризе или не, неопходно је покренути производњу хране и енергетску зависност свести на минимум. Ипак, још једном је упозорио на могући сценарио који се очекује на јесен - велику кризу у којој ће бити мањак струје и хране.

- Уколико се обистини да на јесен не буде испоруке гаса из Русије према Западној Европи, буду ли они прелазили на електричну енергију, настаће енергетски колапс. То ће да значи да ни уз новац нећете моћи доћи до електричне енергије, не само повећање цене. Надам се да до тога неће доћи. Да не би дошло до тога, морамо из туристичке привреде извући максимум - истакао је Абазовић.

РЕЗУЛТАТИ НА ДВА ПОЉА

ПРЕМИЈЕР је задовољан што је Влада зацртала два циља - економски развој и владавина права, а "на оба поља постижу се резултати".

- Црна Гора треба да отвори ауто-пут, положи камен темељац за жичару. Уз три фабрике у Тузима до краја лета. Кренули смо са великим пројектом моста преко Бојане. Размишљамо о цементари у Пљевљима. Биће изграђен хотел са пет звездица у Улцињу - набројао је Абазовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему