ПУТ ЖАБЉАК-ПЛУЖИНЕ ПРОХОДАН ЗА САОБРАЋАЈ: Очишћен снег у мају

М. Дробњак

27. 05. 2022. у 13:32

ИАКО у већем делу Црне Горе температура ваздуха достиже 30-ти подеок регионални пут, најкраћа веза Жабљака са Плужинама тек је ослобођен од снежних намета.

ПУТ ЖАБЉАК-ПЛУЖИНЕ  ПРОХОДАН ЗА САОБРАЋАЈ: Очишћен снег у мају

фото Дурмоторске иницијативе

Предходних дана очишћени су снежни намети у дужини од стотинак метара на најкритичнијој деоници овог пута преко превоја Седло.

Оно што је интересантно ове године чишћење пута, те најкритичније деонице, уместо државних или општинских путара, чији би то требао да буде посао, извршили  су покрета „Дурмиторска иницијатива“ како би овај пут учиниле проходним за туристе и сточаре.

-Блокада пута од снежних намета на дионици Жабљак-Плужине, преко превоја Седло, сваке године представља озбиљан проблем за све привреднике и пољопривреднике у нашој Општини. Бивша локална власт, из године у годину, не успева да помогне туристичким радницима и отвори "Дурмиторски прстен" за туристе, нити да омогући сточарима да лети на време издигну стада на овај локалитет!-казали су из Дурмиторскe иницијативе.

Носилац листе за локалне изборе овог покрета,  Радош Жугић казао нам је да су они покренули акцију и међу члановима њихове групе  за кратко време сакупили око 1000 еура за гориво, док је машине обезбедио Зековић компанy са Жабљака.А онда се са речи прешло на дело и та критична деоница пута је у кратком року очишћена.

Овај путни правац, односно око 20 километара кроз масив Дурмитора, колико због снега, обично сваке године, остане непроходно до маја или чак јуна месеца, представља посљедњи у држави и шире на коме се овај посао обавља.

Осим што повезује Жабљак и Плужине, ова саобраћајница је дио кружног пута око Дурмитора дугог 85 километара. Веома атрактивна туристичка понуда позната је и као „Дурмиторски прстен“ јер опасује ову планину са свих страна а туристима који је обилазе пружа прелепе кадрове због чега је и погодна за фото сафари.

Проходност пута чекали су дурмиторски и пивски сточари како би извршили припрему за издизање својих буљука на катуне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НА ОБАЛИ БОЈЕ ТИРКИЗА: Дијамант у центру Бодрума, избор због ког се нећете покајати никада