БОЈАН ПАНАОТОВИЋ О ОДУСТАЈАЊУ СНП ОД ПОПИСА У ЦРНОЈ ГОРИ: На реду "прецртавање" уговора са СПЦ и Отвореног Балкана?

Ј. С.

24. 05. 2022. у 19:16

СВИ који имамо солидну меморију, сећамо се да су прваци СНП-а говорили да је Закон о попису становништва високо на листи приоритета њихове партије. Аналитичар Бојан Панаотовић о одустајању СНП од пописа у Црној Гори

БОЈАН ПАНАОТОВИЋ О ОДУСТАЈАЊУ СНП ОД ПОПИСА У ЦРНОЈ ГОРИ: На реду прецртавање уговора са СПЦ и Отвореног Балкана?

Фото: Милица Стојанац

Не морате бити политиколог да бисте знали да се у владе широм света улази да би се остварили политички приоритети странке коју водите и грађана који су вас бирали. Ако је попис био један од приоритета, а влада у коју сте ушли брже-боље повлачи Закон из процедуре без најаве да ће донети нови и бољи онда је јасно шта је по среди - каже аналитичар Бојан Панаотовић у свом осврту који преносимо у целости.

Чудесна је лакоћа са којом је вођство СНП-а прешло преко стављања тачке на питање пописа. Свима је наравно јасно да попис не сме да буде спроведен да се не би утврдила чињеница да у Црној Гори живи око 36 одсто Срба. Мада та чињеница не би донела никакве тектонске поремећаје у друштвено-политичком животу Црне Горе. Но, неодржавање пописа не мења стварност, СПЦ има највише верника, највећи број грађана говори српским језиком и Срба има нешто изнад 35 процената.

Начин на који је СНП одустао од пописа упућује на закључак да ће без много отпора одустати када се сутра одустане од потписивања Темељног уговора са СПЦ да се друштво не би додатно клерикализовало и када се одустане од уласка у Отворени Балкан зарад уласка у ЕУ, независно од чињенице да Макрон каже да ће процес придруживања за Украјину трајати 15 до 20 година. Замислите колико ће тек трајати процес прикључења осталих држава.

И да не помињемо „досадне“ Србе који су вазда реметилачки фактор, али „су чим ћете" сутра пред оне који су гласали за вас, кад сви приоритети буду стављени ад акта а да ни глас нисте подигли?

БОНУС ВИДЕО:

ВЕЛИЧАНСТВЕНО ИЗ НИКШИЋА: Десетине хиљада људи на улицама - литију предводи патријарх Порфирије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДВА ВОЗИЛА СЕ СУДАРИЛА СА ГРАЂЕВИНСКОМ МАШИНОМ: Саобраћајна несрећа у Подгорици, повређено шест особа