ЋАТАМА ЈОШ 9 МИЛИОНА, УГРОЖЕНИМА НИ ЦЕНТ: Пред посланицима ће се наћи технички ребаланс, усвојен због веће државне администрације

И. Д. С.

24. 05. 2022. у 08:38

ВЛАДА је на последњој седници дала "зелено светло" за ребаланс буџета, који ће се, како су најавили, по хитном поступку наћи и пред посланицима. Иако не подразумева нова задужења, јавна потрошња ребалансом ће бити увећана за девет милиона евра, од чега се за најугроженије неће издвојити ни цента. Оваква расподела средстава, како оцењују у НВО Акција за социјалну правду само је наставак бахатог односа према новцу свих грађана.

ЋАТАМА ЈОШ 9 МИЛИОНА, УГРОЖЕНИМА НИ ЦЕНТ: Пред посланицима ће се наћи технички ребаланс, усвојен због веће државне администрације

Фото гов.ме

Како је образложио министар финансија Александар Дамјановић, технички ребаланс подразумева да се текући буџет усклади са новом организацијом државне управе, имајући у виду да је увећан број министарстава, самим тим и остали органи у државној управи, а не предвиђа нова задужења. Ту су, наводи, и многе друге финансијске обавезе, па ресор на чијем је челу размишља и о суштинском ребалансу буџета.

- Просто, постојећи буџет треба прерасподелити сходно новој организацији. То значи и да неће бити пробијања буџетског оквира, односно да ће само доћи до хоризонталног усклађивања, како би држава могла да функционише - поручио је Дамјановић.

Кроз најављени технички ребаланс буџета за текућу годину трошак за службена путовања увећава за чак 1,4 милиона и пројектује да за њих ове године утроши 4,4 милиона, док се трошкови за гориво повећавају за пола милиона, што значи да ће се за ту намену потрошити готово 10 милиона евра. Осим тога, увећавају се и трошкови репрезентације, јер ће мањинској влади бити потребно додатних 170.000 евра, па ће у овој години за то бити издвојено око 530.000, док се за непуних 200.000 бележи увећање комуникационих трошкова, па ће у 2022. ће за тај трошак бити издвојено безмало 5,4 милиона.

У НВО АСП додају да ребаланс буџета не улива оптимизам за најугроженије грађане, пре свега пензионере и социјално угрожене.

- Тонови нових министара и посланика коалиционе власти свели су се буквално на потребу да у држави хлеб и неколико основних намирница буду доступни најугроженијим грађанима, што имплицира да живот буквално своде на пуко преживљавање. У коначном, највећи број грађана добро зна да повратак ДПС-а на власт значи истовремено да ће за њих остајати мрвице, а да ће се већина друштвеног богатства и даље сливати партијско-функционерској класи и привилегованим појединцима - закључују у НВО Акције за социјалну правду.

НАСТАВЉА СЕ "СЕЧА" ФУНКЦИОНЕРА

НАЈВЕЋЕ увећање издатака - готово пет милиона - јесте на позицији "остале накнаде" и она се увећава са 9,1 милион на 14,1 милион евра.

- Ово се може довести у везу са "сечом" на високо руководним позицијама, која је већ почела и очито ће бити настављена, а након недавног избора мањинске владе и повратка Демократске ДПС-а у коалициону власт - тврде у НВО АСП.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОДУШЕВЉЕНА: Венус послала поруку Нолетовим клинцима (ФОТО)