ПРВИ САЈАМ СЕЗОНСКОГ ЗАПОШЉАВАЊА: Плате и преко 800 евра, али радника фали (ФОТО)

Б.Дабић

19. 05. 2022. у 19:15

ДОК је на Бироу рада у Бару преко 2.000 незапослених, власници предузећа немају довољно радника на прагу туристичке сезоне.Минималне плате су 450 евра, з анеке послове и дупло веће уз плаћене порезе И доприносе, а међупослодавцима неки нуде и смештај и храну.

ПРВИ САЈАМ СЕЗОНСКОГ ЗАПОШЉАВАЊА: Плате и преко 800 евра, али радника фали (ФОТО)

Фото: Б.Дабић

По први пут у Бару, на иницијативу Удружења привредника града Бара, а уз подршку Општине Бар, данас је одржан Сајам сезонског запошљавања за младе. Организатори имају намеру да сајам постане традиционалан, те да се, почев од наредне године, одржава у првој недељи априла.

Отварајући сајам, секретарка Секретаријата за културу, спорт и младе мр Ирина Дабовић казала је да је ово и пилот пројекат испитивања стварне заинтересованости и једне и друге стране за успостављање ове врсте контаката, Евидентно је, тврди Дабовић, да послодавци вапе за сезонском радном снагом, а да млади пате од “хроничне несташице новца”.

-Послодавци тврде да млади људи неће да раде, а млади да хоће, али и да за свој рад треба да буду адекватно награђени. Млади људи треба да имају у виду да су плаћен посао, радно искуство, нова познанства, препоруке у даљој каријери и предности сезонског посла. Такве послове многи млади избегавају, а некада им и те како могу бии од велике користи и ненадано отворити врата за неке друге. Наше тржиште је веома мало и често не постоји могућност избора, а прихватањем сезонског посла може да се створи нова прилика за нека нова напредовања., казала је Дабовић.

Фото: Б.Дабић

 

Према њеним речима, сезонски послови могу бити одскочна даска за даљи напредак.Дабовић је поручила „Дакле, покрените се, радите и зарадите“.

Председник Удружења привредника града Бара Божо Сарић захвалио се Општини Бар која је препознала њихову иницијативу и коју су заједнички успели да реализују, у сарадњи са Бироом рада, образовним институцијама средњег и високог образовања, Унијом средњошколаца, Омладинским сервисом и Бизнис старт центром.

Представници привредника истичу да је у току сезоне потреба за додатном снагом изузетно и наглашавају да је најмање месечно примање 450 еура, у складу са законом, та да, по потреби, запосленима нуде смештај, храну и превоз.

Менаџерка Хотел анд Спа „Калампер“ Зејнепа Дрековић поздравила је инциијативу Удружења привредника и барске Општине и изразила наду да ће сваке наредне године сајам бити све успјешнији и посјећенији.

-С обзиром да отварамо још два плажна бара, три ресторана, још два хотела, радна снага нам је јако потребна. Конкретно у Хотелу Калампер у току сезоне имамо 150 запослених, а стално запослених 50, потребно нам је дакле 100 и више радника у летњем периоду. За ову сезону имамо помоћне конобаре и шанкере, али, тренутно имамо велики проблем са проналаском главних кувара и пица мајстора, за ресторан који ради само лети“, казала је Дрековић истичући да су спремни да запосле и држављане других земаља.

ПР Компаније „Бонеса“ Лејла Битић истиче да је минимална плата у овој компанији у летњим мјесецима 800 евра, те да се ради у две смјене – првој и трећој. Предност дају онима са искуством.

-Потребна нам је радна снага, млађи мушкарци у магацину, као и возачи Б и Ц категорије. Људи траже посао, али доста њих нема адеватно радно искуство, јер нам не одговара да посебно пред сезону запошљавамо људе без искуства, што је губљење времена. Другачије се односимо када узимамо сталне раднике, тада смо посвећени припреми и оспособљавању, казала је Битић

Менаџерка Хотела „Сеа Форт“ из Сутомора Маја Кнежевић наводи да у њиховом хотелу постоји велика потреба за сезонском радном снагом на позицијама кувари, конобари, шанкери, рецепционери, хигијеничарке, собарице.

-Надамо се да ћемо данас имати успјеха и да ћемо пружити младима шансу да се у овим пословима опробају, казала је Кнежевић.

Тачно је, како каже, да је уврежено мишљење да посла има, али да млади неће да раде, и додаје да је истина негђе између.

-Нама генерално много радне снаге недостаје, од марта, априла смо кренули у потрагу за радном снагом, одзив је мали, каже Кнежевић

Менаџер плажних барова „Руже вјетрова“ Павле Живановић истакао је да је ово велики хотел ресорт који броји 133 собе.

-Ми тренутно имамо око 20 запослених, у потражњи смо за око кош 30 људи, навео је Живановић И додао “Свакако да ћемо покушати да нађемо место за све, јер смо сви морали кад-тад да почнемо да радимо, нисмо могли да се родимо са искуством, али, исто имамо потражњу и за радницима са искуством, који су плаћени и тешко их је наћи, а и углавном пођу ван државе, казао је Живановић.

Ако радник није из Бара, додаје, обезбеђује му се смештај и два оброка дневно и осигурање на читаву плату, а ако је радник из Бара, добије или бон за гориво или му се обезбеди превоз.

Према речима начелнице подручне јединице Завода за запошљавање Бар Тање Барјактаревић на данашњи дан на Бироу је евидентирано 2100 незапослених, углавном средње стручне спреме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НИСАМ СМЕО О ОВОМЕ ПРЕД ЦЕЦОМ! Лаушевић открио тајне разговора са Арканом, у све је умешана и Жељкова бивша - Наталија