ПОМЕРЕН ЗА КРАЈ АВУСТА: Изабрани селектори 35. Херцегновског филмског фестивала

В.В.

19. 05. 2022. у 18:18

Херцегновски филмски фестивал уз јубиларно 35. издање мења термин одржавања, и уместо у првој седмици савгуста биће одржан од 22. до 28. августа.

ПОМЕРЕН ЗА КРАЈ АВУСТА: Изабрани селектори 35. Херцегновског филмског фестивала

Фото: В.В.

Први пут селектори фестивала бирани су на основу јавног позива, а након што су прегледали десетак пријава из региона чланови Савета филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро Филм Фестивала одабрали су четири селектора за четири фестивалска сегмента.

За селектора програма играног филма изабрана је др Јелена Мишељић (Херцег Нови), продуцент, предавач на ФДУ Цетиње, чланица Европске филмске академије а 2017. и 2018. и програмски директор херцегновског фестивала. Продуцирала је неколико међународно награђиваних филмова и има звање докторке наука теорије уметности и медија. Јеленин план даљег рада и фокус селекције дугометражног играног филма је на промоцији регионалне и светске кинематографије, посебно отварајући простор за филмове који негују аутентичан уметнички сензибилитет, храбар приступ друштвеној стварности, филмском језику и продукцији, са акцентом на представљању пресека савремених поетика и израза.

Селектор програма студентског филма биће Маја Тодоровић (Херцег Нови / Београд).Она је завршила основне и мастер студије на ФДУ Београд и сценариста је успешних пројеката ТОМА, АЈВАР, ДУГ МОРУ (2. сезона)... У ранијим издањима фестивала била је ангажована на неколико различитих позиција, а лани је обавила селекцију студенстких филмова. Тодоровић сматра да значајнију пажњу у програму студентског филма треба посветити интеграцији овог програма са еминентним гостима и могућности њиховог ангажмана на радионицама и мастеркласовима за студенте.

Документарне филмове селектоваће мр Сеад Шаботић (Никшић), дипл. редитељ и мастер документарног филма (ФДУ Цетиње и ФДУ Београд). Пиз Савета фестивала подсећају да је Шаботић аутор више документарних филмова од којих су награђивани пројекти Близанци саткани од сна и Револуционарни дом. Шаботићев акценат ставља на афирмацију рецентних примера савремене докуменаристичке сцене, са циљем да селекција буде аутентична, ауторски настројена и да представља пресек ауторског приступа у савременој докуменаристици.

О програму Мреже фестивала, нове програмске целине коју од прошле године заједно раде четири регионална фестивала (Сарајево, Београдски фестивал ауторског филма, Загребачки филм фестивал и Филмски фестивал Херцег Нови) и даље ће бринути редитељ Иван Бакрач, до ове године селектор такмичарког програма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВОДИТЕЉУ ПРЕМИНУЛА СУПРУГА: Отишла је моја жена и мама мог сина, оставила нас је у тмини времена