ЗАПЕЛО ОКО „ПОДЕЛЕ ВЛАСТИ“: У Беранама 50 дана од избора без договора о челним функцијама

М. СЕКУЛОВИЋ

17. 05. 2022. у 06:30

НИ 50 дана од локалних избора у Беранама још није формирана локална власт. Конститутивна седница заказана је за данас, али судећи по предвиђеном дневном реду, на њој ће бити само верификовани мандати одборницима.

ЗАПЕЛО ОКО „ПОДЕЛЕ ВЛАСТИ“: У Беранама 50 дана од избора без договора о челним функцијама

ФОТО: М. С.

Неће бити изабран председник новог сазива СО, јер, како "Новости" сазнају из поузданих извора, засада нема договора о будућим конституентима локалне власти. Наиме, упркос "поузданим информацијама" из појединих партија учесница преговора о склопљеном договору о деоби власти између ДФ, Демократа, листе "Беране сад", Праве Црне Горе и Уједињене Црне Горе, у недељу вече наводни договор је срушен.

- Запело је око тога ко би убудуће управљао Агенцијом за изградњу - каже наш извор. - После подужег натезања, прихваћено да председник Општине буде Вуко Тодоровић, носилац листе "За будућност Црне Горе - ДФ", мада су Демократе, које су водиле преговоре у име осталих листи, захтевале да ту функцију у наредне четири године обавља носилац њихове листе Дамјан Ћулафић.

У игри је било и "соломонско решење", да Тодоровић и Ћулафић по две године буду на челу Општине Беране, али, како ствари стоје, ако до договора не дође у наредне две недеље, тачније до избора новог председника СО Беране, ићи ће се на ванредне локалне изборе.

Фото: М. Секуловић

Вуко Тодоровић

Тренутно, ни у једној варијанти део будуће локалне власти неће бити ДПС, која је овде пресељена у опозицију још 2014. године. Партије које сада разговарају у власти изричите су у томе да у новој власти не буде места за СНП.

ПОДЕЛА МАНДАТА

У новом сазиву СО Беране седеће девет одборника ДПС, док ће СНП имати седам. Шест одборника имају Демократе, четири листа "Беране сад", два Права Црна Гора и једног одборника Уједињена Црна Гора.

- Са свим осим са ДПС можемо отворити нову власт. Беране не би требало да зарад неколико фотеља погоршава односе са Владом у којој седи шест министара из СНП. Не претимо, али указујемо на чињеницу да са ДФ и Демократама фино сарађујемо и вршимо власт, између осталог, у Никшићу, Херцег Новом, Андријевици, Мојковцу - кажу из СНП Беране, дискретно шаљући поруку да би ова партије могла да, у случају да остане ван власти, доведе до нових избора у тим општинама...

Не треба сметнути с ума да се у Мојковцу већ дешава да због недолазака одборника СНП седница СО буде два пута одложена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОГУБНЕ ТЕЖЊЕ: Џонсон тера Путина са Балкана