ПОД ГОРИЦОМ КВАДРАТИ ЗИДАЈУ ЦЕНУ: По истраживању тржишта некретнина поскупели станови у главном граду чак и до седам одсто

З. З.

16. 03. 2022. у 07:39

У ПОДГОРИЦИ, на Цетињу, Никшићу и на Приморју цене станова порасле су просечно три до седам одсто прошле године, показало је истраживање тржишта некретнина.

ПОД ГОРИЦОМ КВАДРАТИ ЗИДАЈУ ЦЕНУ: По истраживању тржишта некретнина поскупели станови у главном граду чак и до седам одсто

Цене од 1.225 до 1.683 евра, Фото В. Кадић

У анализи једне реномиране агенције наводи се да испитивањем нису обухваћени луксузни стамбени блокови у околини Тивта, попут комплекса Луштица беј и Порто Монтенегро, али ни они који су у категорији посебних из програма економског држављанства.

Најскупљи станови су у главном граду и то насељима у делу града Преко Мораче, Блоку шест, те они стамбени блокови који ничу на тзв. цетињском путу. У анализи се приказује да је у тим деловима Подгорице цена квадрата 1.683 евра, односно 1.667 или 1.225 евра.

- Просечно цене квадрата веће су у односу на прошлу годину готово седам одсто, а у центру или испод Брда Горица просечно су порасле три процента. Јефтинији је квадрат у насељу Стари аеродром, Коник, Побрежје, Забјело где је метар стана по квадрату 1.225 евра, где је проценат раста такође три процента - каже се у анализи.

Цене су за станове више на обали. У метрополи туризма Будви просечна цена квадрата је више од 1.800, а у Бечићима достиже 2.150 евра. Тамо се бележи раст од преко пет одсто.

Што се тиче осталих приморских општина квадрат стана у Тивту је 1.870, Улцињу мало више од 1.100 евра, Бару безмало 1.500, а у Котору преко 2.000 евра. У Херцег Новом метар квадратни стана најјефтинији је у насељу Кути - 1.100, Баошићима и Кубмору 200 евра скупљи, а у центру Новог 1.830 евра.

У престоници за квадрат стана треба просечно платити 800 евра ако је стан у староградњи, док је квадрат новосаграђеног више од 1.100 евра. У Никшићу кошта од 600 до непуних 900 евра.

ИСТО У БИЈЕЛОМ ПОЉУ И БЕРАНАМА

ЗА разлику од анализе Управе за статистику, која је пре неколико дана објавила да су цене станова веће на северу него у централном и јужном делу државе, ово истраживање је показало да су цене станова остале исте у Бијелом Пољу и у Беранама где се квадрат креће од 570 до највише 800 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПОЗОРЕЊЕ: Грешка којом МЕД претварате у ОТРОВ - унос ове намирнице може бити штетан по ваше здравље