МИЛОВ УСТАВНИ ПУЧ? Део парламентарне већине сматра да предлог Абазовића за мандатара није правно утемељен

В. КАДИЋ

05. 03. 2022. у 06:34

ОПРЕДЕЉЕЊЕ председника Црне Горе Мила Ђукановића да мандатар за састав мањинске владе буде лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић, подигло је на ноге остатак парламентарне већине из коалиција "За будућност Црне Горе" и "Мир је наша нација" оцењујући да се ради о класичном "уставном пучу"!

МИЛОВ УСТАВНИ ПУЧ? Део парламентарне већине сматра да предлог Абазовића за мандатара није правно утемељен

Фото Предсједник.ме

Јер, како тумаче, нико није приложио потписе подршке најмање 41 посланика. Овим чином сматрају да су настављени прекрајање и издаја изборне воље грађана 30.августа 2020.

- Предлагањем Абазовића за мандатара газе се Устав, демократски принципи и изборна воља грађана Црне Горе. Ово што се десило је уставни пуч - казао је лидер Демократске Црне Горе Алекса Бечић.

- Једино в. д. председника Скупштине, Страхиња Булајић може сазвати наредну седницу Скупштине.

Упоредо са овим одвија се још један сценарио. Због спекулација да нова већина покушава да омогући заказивање седнице тако што ће да "заобиђе" Страхињу Булајића, који је раније одбио да закаже заседање Парламента, јуче се састао колегијум председника Скупштине.

Шеф посланичког клуба ДФ-а Славен Радуновић тражио је седницу колегијума због, како је казао, најаве да нова већина планира "неку врсту пуча у Скупштини", тако што ће потпредседик Парламента Ервин Ибрахимовић (БС) преузети председавање на силу!

- Сазвана је седница да бисмо видели да ли је Ибрахимовић спреман на такве кораке, да бисмо ми били спремни на неке друге. Имамо решење за све, па и за овај случај - поручио је Радуновић.

Потпредседница Скупштине Црне Горе Бранка Бошњак казала је да је на колегијуму Скупштине апеловала на јединство, констатујући да у овом моменту, правно-формално, само председавајући Парламента Страхиња Булајић може заказати седницу Скупштине.

- Пошто се спекулише можемо ли то Ибрахимовић и ја. Постоји рупа у прописима, али не бих предузела то јер ни у једном акту није прописано. Да ли ће се неко дрзнути да закаже седницу, ја нисам адреса - казала је Бранка Бошњак након колегијума.

Скупштина Црне Горе сада има 90 дана да изабере нову владу, а уколико се то не деси, дан касније Ђукановић мора да распише превремене парламентарне изборе.

Лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић изјавио је да је у Црној Гори на делу политичка проституција и да би избори били најбоље решење.

- Једино Демократски фронт заступа поштовање демократских политичких принципа и поштовање избора грађана. Не можемо да подржимо коалицију и договор са мафијом. Тај режим мора да буде демонтиран, а ДПС не може да буде партнер - категоричан је Медојевић, додајући да су УРА и СНП испод цензуса у Црној Гори.

- Абазовић у Беранама није предао ни изборну листу, јер зна да не би добио ни десет гласова, а мандатар је владе. Ето, толика је његова политичка снага.

Дритан Абазовић дао је рок лидеру СНП-а Владимиру Јоковићу до недеље да се изјасне да ли су спремни или не да учествују у формирању мањинске владе. Седница Главног одбора СНП-а на којој ће бити донета одлука да ли ће та странка бити део тима Дритана Абазовића биће одржана у наредних неколико дана.

- Ако би у влади били Социјалдемократе, Социјалдемократска партија или Демократска партија социјалиста, тешко да би СНП прихватио да буде у њој - изјавио је Јоковић.

Фото Скупштина ЦГ

ТЕХНИЧКА ВЛАДА

БЕЧИЋ излаз из кризе види у формирању техничке владе унутар парламентарне већине и мањинских партија, и да се на тај начин иде ка изборима.

- Ако ни то не може, ја им нудим да идемо одмах на изборе - поручио је Бечић, најављући нове протесте у Бару и у Подгорици.

ТУМАЧЕЊЕ "РУПЕ У ЗАКОНУ"

ПРОФЕСОР права и бивши председник Уставног суда Црне Горе др Благота Митрић објаснио је за "Новости" на који би начин могла да се закаже седница парламента, а мимо председавајућег Страхиње Булајића.

- Да би Ервин Ибрахимовић могао као потпредседник да закаже седницу Скупштине Црне Горе прво би морала да се изгласа смена садашњег в. д., па ако то прође онда се бира нови вршилац дужности председника из реда потпредседника - да ли Ибрахимовић или Бошњак.

Тек након новог избора председавајућег и његовог устоличења могла би се заказати скупштина. Све мимо тога је тотално неуставно - поручује Митрић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САМА САМ СЕ ПРИЈАВИЛА ПОЛИЦИЈИ Псовао ми мртву мајку! Дара тукла мушкарца од 2 метра - побеснела на Амиџића: Шта ти је смешно!