НИШТА ОД НАФТЕ: Сува бушотина у црногорском подморју

Novosti online

28. 01. 2022. у 20:17

ПРОИЗВОДЊА угљоводоника на лежишту које буши конзорцијум компанија „Ени“ и „Новатек“ у црногорском подморју неће бити могућа, јер је бушотина, према информацијама концесионара, сува, саопштио је државни секретар за енергетику и рударство у Министарству капиталних инвестиција Марко Перуновић.

НИШТА ОД НАФТЕ: Сува бушотина у црногорском подморју

Фото Управа за угљоводонике Црне Горе

Конзорцијум „Ени–Новатек“ почео је у марту прошле године прво истражно бушење нафте у црногорском подморју. Влада је у децембру одобрила продужење првог периода истраживања из уговора о концесији за производњу угљоводоника за шест мјесеци, због потешкоћа оперативне и геолошке природе на које се наишло у току процеса бушења.

Перуновић је казао да су концесионари дошли до краја бушотине и прикупљене узорке послали у Милано, али да тај извјештај још није готов.

„Официјелни извјештај од њих није стигао, али смо имали презентацију, на којој нам је њихов менаџмент дефинитивно рекао да су порозност и пропусност основне карактеристике лежишта, да су јако неповољне и да нијесу онакве какве су они, а и ми очекивали. Они ту бушотину сматрају такозваном сувом бушотином или dry hole“, рекао је Перуновић на догађају „Дан отворених врата“ уприличеном за новинаре.

Што се тиче производње са те бушотине, она није могућа, а „Ени“ и „Новатек“ ће, како је казао Перуновић, „радити развој тог лежишта и гледати пут миграције тих угљоводоника“.

Из Министарства капиталних инвестиција очекују да ће добијени подаци и анализе помоћи да се одреди нека нова локација за истраживање.

Перуновић је додао да је конзорцијум „Ени–Новатек“ завршио цементациони дио саме бушотине и да је полако почео са припремањем демобилизације тог бушећег постројења. Сада се очекује достављање њиховог плана рада, а након ревизије тог документа биће му враћена банкарска гаранција од 73 милиона еура.

„Када заврши прву фазу, обавезан је да по уговору уђе у другу, гдје ће морати да положи банкарску гаранцију врједности 12 милиона еура, коју би требало да искористи за бушење друге, плиће, гасне бушотине, од 1.500 метара“, појаснио је Перуновић.

Да ли ће концесионар урадити ту бушотину или не, у Министарству још немају информацију.

Друго истраживање црногорског подморја добила је да ради и компанија „Енергеан“ у блоковима 26 и 30. Перуновић је навео да би они требало до 15. марта да обавијесте Министарство да ли су нашли партнера за улазак у истражно бушење, гдје се, како је напоменуо, очекује значајна количина гаса.

rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО - Како је пао Мило Ђукановић?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У РАСКОШНОМ ЗЕЛЕНИЛУ ИЛИ НА БЕЛОМ ПЕСКУ: Ако изаберете хотел Лујо, не морате да бирате, ту су и плажа са белим песком и прелепа шума