ХЛАДНА И ГЛАДНА ЗИМА ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ: На северу 20.000 корисника фонда ПИО на рубу, упозоравају из НВО "Еуромост"

М. С.

29. 01. 2022. у 06:34

ПРЕМА истраживањима НВО "Еуромост" више од 20.000 пензионера са севера Црне Горе се тренутно налази на ивици глади.

ХЛАДНА И ГЛАДНА ЗИМА ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ: На северу 20.000 корисника фонда ПИО на рубу, упозоравају из НВО Еуромост

Фото Н. Живановић

Ово је за "Новости" саопштио извршни директор поменуте невладине организације из Бијелог Поља, Алмер Мекић, који истиче да је то основни разлог да им се ти људи свакодневно обраћају за помоћ. Он је најавио и масовне протесте и излазак на улицу, без обзира што због личног и достојанства својих породица то до сада нису радили, очекујући да одговорни коначно на прави начин реше њихов статус.

Како кажу из "Еуромоста", најстаријим грађанима је дојадило понашање "доносиоца одлука у Црној Гори којима је важније ко ће доћи у Владу, од стања у којем им се налазе грађани на северу државе, посебно пензионери".

- Неко је изгледа заборавио, да су цене посебно прехрабрених производа скочиле од 50 до 100 одсто, а да су пензије остале исте, што се види и по статистичким показатељима из новембра 2021. године, као и претходних година, где су пензионерима пензије у просеку остале исте, без обзира на велика поскупљења прехрабрених и других производа.

Напомињемо, да је према статистици на северу 28.949 пензионера. Пензије су им у просеку 200 евра мање у односу на оне које примају "колеге" из развијенијег дела Црне Горе, што говори и о томе какав су имали статус током радног века - подсећају из "Еуромоста".

Фото НВО "Еуромост"

Према бројкама којима располажу у овој невладиној организацији, најниже пензије у Црној Гори су 147 евра и највише њихових корисника живи у општинама на северу Црне Горе. О колико малим примањима је реч најбоље се види из податка да су у Петњици, Гусињу и Рожајама, пензије у просеку од 169 евра до 213 евра.

- Још једном постављамо свим доносиоцима одлука и на државном и на локалном нивоу питања: Јесте ли свесни да имате 20.000 гладних пензионера на северу Црне Горе, који се спремају за улицу? Јесте ли свесни да вам се спремају социјални немири, да је север ушао у тешку гладну и хладну зиму, ако нисте, користимо прилику да вам на то укажемо, па видите шта вам је чинити - кажу из "Еуромоста".

Просек 200 евра

ПРЕМА подацима којима располажу у "Еуромосту", на северу Црне Горе, највећи број пензионера је у Бијелом Пољу, њих 7.409. У Пљевљима их је 6.645 и Беранама 4.929. Статистика каже, да је на целом северу више од 29.000 пензионера, чија су примања у просеку око 200 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕВЕРОВАТАН СЛУЧАЈ У ЦРНОЈ ГОРИ: Дечак од 15 година возио 200 на сат, полиција му ставила лисице