СВЕТИ САВА САБРАО И ДУХОВНО ПРЕПОРОДИО НАРОД: Митрополит Јоаникије у манастиру Светог Саве на Савиној главици у Доњем Грбљу (ФОТО)

М. С.

27. 01. 2022. у 21:39

СВЕТИ Сава успео је да сабере народ и да га целог духовно препороди зато што је био сасуд Духа Светога, такав духовни ауторитет да га је цео народ прихватио и послушао.

СВЕТИ САВА САБРАО И ДУХОВНО ПРЕПОРОДИО НАРОД: Митрополит Јоаникије у манастиру Светог Саве на Савиној главици у Доњем Грбљу (ФОТО)

Фото: Митрополија

- Испунивши се божанске светлости и љубави и силом речи Божије и мудрости, појавио се као сунце које је духовно загрејало срца нашега народа и од тада почиње једна епоха духовног узрастања, стварања, јачања државе. Цео народ се објединио око речи Светога Саве, око његовога учења. Примио његову науку и немамо никаквих сведочанстава да је у свом народу Свети Сава тада имао некога ко му се противио. 

Ово је део беседе Митрополита црногорско-приморскоог Јоаникија након свете литургије на Савиндан у манастиру Светог Саве на Савиној главици у Доњем Грбљу, у којој је подсетио да је Свети Сава имао дар да мири завађене, указавши на измириње браће Стефана и Вукана, која су се завадила због власти, те да је од тог измирења зависило даље напредовање српскога народа и српске државе.

Фото: Митрополија

Митрополит црногорско-приморски истакао је да се Свети Сава прво потрудио да своје срце оплемени, да своју душу облагороди, да се духовно препороди, да прими силу Божије речи кроз молитву и постове и непрестано духовно усавршавање и учење, примање Божије науке од најмудријих тога доба.

- Тек је онда могао да проповеда реч Божију, да мири завађене, да их обједињује у вери и љубави, у доброти и заједничком труду и раду, беседио је Митрополит Јоаникије, честитајући празник првог архиепископа српског кога, како је казао, слави цела православна васељена.

Митрополит Јоаникије је указао на велико наслеђе Св. Саве, које он има кроз наше светитеље, који су наставили све оно што је он започео. 

Фото: Митрополија

- Свети Сава је овде је основао Епископију зетску, његовим благословом она живи и ствара пуних осам векова. И сада нам се чини да живи опет пуним животом као у доба Светога Саве, захваљујући много великом труду и великој жртви настављачу дела Светога Сави, нашем блаженопочившем Митрополиту Амфилохију - беседио је Митрополит Јоаникије честитајући храмовну славу сестринству свете обитељи на Савиној главици.

 
    
БОНУС ВИДЕО: 

САВИН ДУХ И ДАНАС ЛЕБДИ НАД СВЕТИЊОМ: „Новости“ на првом гробу светитеља у Великом Трнову

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)